06 juuli, 2022

David D. Levine - Charlie the Purple Giraffe Was Acting Strangely (Year's Best Fantasy 5, 2005)

 

Tragikoomiline lugu roosast kaelkirjakust, kelle sõber oranž orav arvab, et tal pole kupli all kõik korras - kuna see on hakanud omaette rääkima. Viimaks kaelkirjak tunnistab, et ta suhtleb lugejatega, et lugejad jälgivad teda ja ta teeb neile nalja. Kuid roosa kaelkirjak tahab tõestada, et ta pole ainult naljakas. Vaene oranž orav!


Viimaks soostub kaelkirjak arsti juurde minema. Arstiks on suur hall ninasarvik, kes lõpuks ütleb välja, et roosal kaelkirjakul on probleem ja ta võib osutuda teistele ohtlikuks oma megalomaaniliste tegudega. Ärritunud kaelkirjaku võtavad kinni kaks gorillat, kes pistavad patsiendi kongi.


Kui orav kongi külastab, kuuleb ta kaelkirjaku uuest mõttekäigust - kui kaelkirjak pole enam naljakas, siis lõppeb ka lugejate tähelepanu. Ja see oleks lõpp nende maailmale!


Ühesõnaga, metakirjandus ja neljanda seina probleem jms. Iseenesest jabur maailm, aga samas milline traagika niisuguste tegelaste vaatepunktist - kui pikaks õnnestuks venitada viisteist minutit kuulsust - eriti kui sa sellest tegelikult (tegelasena) teadlik ei ole.



Kommentaare ei ole: