12 juuli, 2022

Garth Nix - Read It in the Headlines! (Year's Best Fantasy 6, 2006)

 

Päris lahedalt koostatud lugu: kogu tekst on esitatud nö kollase ajakirjanduse kõmupealkirjadena, mille järgi on vabalt võimalik oma peas koostada üks värvikas lugu. Et kuidas häiritakse kuskil seni koopas peidus olnud hiiglasliku olendi rahu ning see järgneb inimtsivilatsiooni ning põhjustab seal üüratud kahju, hoolimata kõiksugu teadlaste tarkustest ning sõjaväe otsusekindlast vastupanust. Paras katastroofipõnevik!


Muidugi … kollane ajakirjandus ja selle eluline vajadus lugejaid püüda pealkirjade abil (meelde jääb ikka pilkupüüdev pealkiri, mitte artikli sisu), seega ega neid pealkirju saa puhta kullana võtta (vaevalt, et autor seda üldse taotleski). Niisiis, pealkirju jälgides ja enda peas lugu luues (siin oleks vabalt mahtu terveks romaaniks, rääkimata filmist), võib vast fantaasial mitte niivõrd metsikult joosta lasta.


Tekst on ilmunud austraalia autorite koletiste antoloogias, seda tahaks küll väheke lugeda. Muidugi, tundub, et Nix pole seda teksti just ülemäära tõsiselt kirjutanud, on selline tore vahepala.



Kommentaare ei ole: