18 aprill, 2023

Fargo Tbakhi - Root Rot (The Best American Science Fiction and Fantasy, 2022)

 

Mingis mõttes temaatiliselt või rõhuasetuselt veidi teistmoodi tekst kui siinse antoloogia teised lood - jutt siis palestiina päritolu noormehest, kes tõttas illegaalina Marsi asustamisele kaasa ja jäi seal ikkagi seniste hammasrataste vahele - iisraellased said seal jälle kesksed asundused ning palestiina asunikud jäid nö väravate taha tühermaale. Mistõttu siis jätkuvad vanad vastuolud, kus turvatud alade ääres toimuvad protestid ja leiutatakse uusi viise, kuidas protestijaid maha suruda.


Ainult et peategelane pole mingi võitleja, pigem on tegu joodikuga, kes muuhulgas ka homoseksuaalne. Ja eks loo alguseks ole ta jõudnud oma allakäigu põhja lähedale - kuskil teda ei taheta, alkoholimõnu eest on ta valmis sõbragi tagant varastama jne. Kui saaks vaid täis juua. Olukorra teeb iroonilisemaks seegi, et peale tema lahkumist on Maal jalad alla saanud Palestiina riik - sinna jäid mahad ta vanemad ja kaksikvend. Enne kui lõplikult alla annab, kuuleb palestiinlane teda peksvatelt iisraeli turvatöötajatelt, et ta kaksikvend on tulemas teda otsima. Milline jama.


Tekst on siis kahelt poolt huvitav - esmalt muidugi peategelane, kes on vaat et antikangelane ja kelle joomastele tegudele on keeruline mõistvalt kaasa elada. Lihtsalt selline … põhjakäinud sõltlane. Teiselt poolt siis see, kuidas sealne ühiskond toimib ehk siis Palestiina ja Iisraeli konflikti jätkumine Marsi tingimustes. Näiteks, viis, kuidas on lahendatud palestiinlaste liikumine oma eri asunduste vahel (selleks tuleb muidugi läbida keskne Iisraeli tsoon): turvaväravas tuleb teha vereloovutus ja seejärel on sul 15 minutit aega, et järgmisse turvaväravasse jõuda, kus sulle uuesti vereülekanne tehakse (või noh, tagastatakse) - et siis sellises tsoonis viibides oled äsjakogetud verekaotuse tõttu enamvähem tuikuv inimvare. Lisaks on seal vanglaprogramm, mille käigus kaotad sa ajupuhastuse läbi võime mõista ja kasutada araabia keelt - ja et tõsised palestiinlased ei käi Iisraeli tsoonis ning suhtuvad turvaväravate läbijatesse üsnagi pahaselt; nagu siis peategelasse, kes aga keelekaotuse tõttu ei mõista muud kui et tema peale ollakse vihased (ja no muidugi alkoholitarbimine ja homoseksuaalsus). Ja eks see turvatehnika, millega keskset tsooni kaitstakse.


Nojah, kui järele mõelda, siis päris üllatav tekst - ühtaegu poliitiline kui ka selline … lontruskangelane, kelle tegudele on vast pea võimatu õigustusi leida (noh, kas selline eluaegne autsaiderlus homoseksuaalse tõttu on päris kõigele seletust andev?). Hea töö.



Kommentaare ei ole: