14 aprill, 2023

Miikael Jekimov - Celestaali varjud (2023)

 

Kogumiku 8 lugu jagunevad enamvähem pooleks - esimesed 5 on madinarohked ulmelood ja tagumised 3 fantaasiatekstid (kaks neist tumefantaasia kanti muinasjutud ja üks ehk etnohorror). Kolme teksti olen varem lugenud, seda siis trükituna Täheajas või Tuumahiius.


Ettevaatlikult võiks ehk tõdeda, et Jekimovi tugevus avaneb ennekõike seikluslikus ulmes (kuigi ka see etnohorrori tekst on päris hea). Sellele vastukaaluks on katsetused muinasjutulikus või kammerlike mõistulugudega, millega ma suurt ühele lainele ei saanud - aga ehk autor tahtis kätt proovida ka allegoorilisemas või sümbolistlikumas laadis (no selliste laadidega on mul alati probleeme ja eks pahatihti jäävad kaugeks).


Takkajärgi ehk enim jääb meelde see Albia maailmast (mis algas siis auhinnatud Ortoni looga) kolmel puhul kirjutamine - eks omajagu põnevust ole selles, kas need hiljem ka kuidagi ühenduvad suuremaks tervikuks või tsükliks; või siis lihtsalt paigutuvad niimoodi üsna lõdvalt sellesse aurupungimaailma. Sest noh, nende lühemate tekstidega tuli minu jaoks esile justkui Jekimovi ulmeline tuum - palju madinat üsna lühikese aja jooksul; niipalju potentsiaali on kuidagi … kokku surutud. Nagu ühe loo puhul siis leidsin: tekst on kas liiga pikk või liiga lühike (mistõttu loo finaal jääb siis kas liiga kergekaaluliseks või siis episoodiliseks).


Jekimovi ulme on kindlasti klassikalise ulme voolusängis - tähtis on kaasaelamine, mitte kaasamõtlemine; ja minu arvates selline lugejale eskapismi pakkumine on omas laadis hea. Mis paneb aga kukalt kratsima, on need kaks sümbolistlikku noiri fantaasia poolel, mis kogumikku keskmist allapoole kiskusid - nii sai keskmiseks hindeks 4,4.


Et siis jah, huvitav näha, kas autor suundub kuhugi edasi - mitte et oleks kohustuslik romaani kirjutada - lihtsalt et … kas täiustada või katsetada?


Kiita tuleb Liis Rodeni kaanekujundust; tore, et ulmekirjastustel on Marge Nelki kõrval kaasata õnnestunud juba teine hea kunstnik.


Celestaali varjud 5/10

Õhupuudus 5/10

Ortoni isevärki avantüür 5/10

Koiduaeg sadamas 4/10

Tynehallow’ rauad 4/10

Vahetatud lugu 4/10

Sõnad öötaeva all 3/10

Muld ei hoia 5/10



Kommentaare ei ole: