14 märts, 2024

Malka Older - Cumulative Ethical Guidelines for Mid-Range Interstellar Storytellers (The Best American Science Fiction and Fantasy, 2023)

 

Jutu mõte on selles, et inimesed vajavad meelerahu nimel reaalset interaktsiooni teiste inimestega. Ja kui peaks toimuma reaalsed tähtedevahelised reisimised, siis kõiksugu meelelahutusmeediatest ei piisa selleks, et hoida reisijaid mõistuse juures. Selleks on vaja ikkagi teist inimest (ja inimgruppi), kellega jagada jutte või kogemusi, et saada lihtsalt meelelahutust või midagi õppida.


Tekst on siis ülesehitatud diskussioonivormis, kui sellistel tähtedevahelistel reisidel kasutatavad palgalised jutuvestjad vahetavad mõtteid ja kogemusi seoses nende eetika koodeksiga. Mis on nende töö eesmärk, milliste piirangutega tuleb arvestada, kuidas on kogemused erinevate inimgruppidega. Ja kuidas see kõik neile töötajaile endile mõjub.


Eks see natuke idealistlik tundub, et selline vanamoeline jutuvestmine võiks tegelikult olla turvaliseim viis inimesi mõistuse juures hoida, selliste pikkade reiside puhul; et noh, täiustatud Homeros või nii. Ehk liigoptimistlik, aga küllap ma olen lihtsalt pessimistlikum inimsoo mõistlikkuse asjus.



Kommentaare ei ole: