05 märts, 2024

Theodora Goss - Pellargonia: A Letter to the Journal of Imaginary Anthropology (The Best American Science Fiction and Fantasy, 2023)

 

Kolm keskkoolisõpra otsustavad luua kujutlusliku koha nimega Pellargonia, saades selleks inspiratsiooni ühe sõbra professorist isa raamaturiiulist leiduvast ajakirjast “Journal of Imaginary Anthropology” (mida see isa küll peab parajaks totruseks). Kolmel sõbral on erinevad tugevused, mida siis väljamõtlemisel rakendada; nii hakkavad nad tootma Wikipediasse artikleid ja viimaks koostavad koguni sellele ajakirjale artikli, mille saadavad ära selle professorist isa nimel (kellel pole muidugi asjast aimugi). See kujuteldav Pellargonia on Vahemere regioonis paiknev väikeriik, mis asub nii Hispaania kui Prantsusmaa mõjuväljas.


Üks sõber avastab korraga talle suunatud reklaami, kus pakutakse lennuvõimalust Pellargoniasse; siis avastatakse Youtube’s erinevaid videosid. Kooli ajalooõpetajagi viitab sellele väikeriigile seoses ühe tunnis käsiteldava teemaga. Ja professorist isa kutsutakse korraga sinna konverentsile - riigis on küll rahutu olukord (nagu sõbrad on kokku kirjutanud), kuivõrd põhjapoolsem osa riigist mässab kuningavõimu vastu. Mistõttu kohalejõudnud isa satub niisamuti otse sündmuste keskmesse …


Lugu on esitatud kirjavormis, mille kolm sõpra on koostanud sellele kujuteldava antropoloogia ajakirjale, et saada rahalist toetust isa päästmiseks. Seal on siis esitatud järjekord, kuidas see plaan sündis ja ellu viidi ning kuidas siis … reaalsus väändus vastavaks. Tekstis on mitmeid tekstisiseseid kommentaare sõpradelt endilt, mis on noh, eakohased või nii.


Juttu võiks pidada otseseks järjeks “Cimmeria” tekstile, mitmel puhul viidatakse tollele üliõpilaste eksperimendile: kohustuslik koolitöö vs entusiastide loome. Ja noh, Goss on teadagi hea autor.



Kommentaare ei ole: