28 august, 2024

Nadia Afifi - The Bahrain Underground Bazaar (The Best of World SF 2, 2023)

 

Lugu vähki põdevast vanemast naisest, kes käib Bahreini linna maa-alusel turul tumedaid elamusi vaatamas - salvestused sellest, kuidas inimesed surevad. See on võimalik tänu tehnoloogiale, mida enamus inimesi kasutavad igapäevaelus, liides, mis muuhulgas salvestab su elu ning erinevaid salvestusi ongi võimalik seal nurgataguses salongis vaadata - kes tahab kogeda vägivalda, kes seksi, kes surma.


Naise täiskasvanud poeg ja ta naine püüavad peatada vähihaige naise seiklusi, nende meelest võiks ta pigem pühenduda raviseanssidele. Kuid ikka leiab naine nippe, kuidas nooremate pandud jälitusseadmeid maha võta, et siis lipsata sellisesse videosalongi.


Üks surmajuhtum jääb teda painama - seal teeb üks beduiinist vanem naine enesetapu, astudes impulsiivselt kaljult tühjusesse. Isegi peale kõrgelt kivide peale kukkumist jätkub salvestus selle beduiinitari emotsioonidest - need on millegipärast rõõmsad. Peategelast jääb see painama ning ta asub uurima seda ammust surmajuhtumit.


Eks siit võiks välja lugeda kõiksugu kriitikat (või ka imetlust araabia ühiskondade arengu pärast), aga peamine on siiski see inimlikkus, rahulolu otsimine, enesega leppimine. Väga inimlik lugu.



Kommentaare ei ole: