09 august, 2024

Manfred Kalmsten, Kadri Kääramees - Kübeke elutervet vihkamist (2024)

 

Vist harukordne juhus, kus ühegi teksti hinne ei lange alla viie punkti; ma nagu polegi sellist antoloogiat varem lugenud (hea küll, tegelikult kahe teksti puhul sai viis punkti vast avansina antud; takkajärgi tunduvad need selgelt nõrgemad). Samas pole ka otseselt ühtki tippteksti - kuigi häid tekste on õige mitu (Sander, Friedenthal, Belials, Reisel, Loolaid). Et siis, igati huviga loetav antoloogia.


Teemaks on hopepunk või siis Sinijärve järgi “lootuspunk” (mis pole nagu päris suupärane mugandus). Kogumikku lõpetava Käärameesi essees esitatava definitsiooni mitut lugu vast hopepunki voolusängis ei tõlgendaks (mis ei tähenda, et mõistet korrektselt mõistaksin), mitme loo puhul tundub see kuidagi juurde poogitud. Vast korrektseimad oleks Belialsi, Kivisildi ja Friendenthali tekstid - kus see lootuspunk on nagu loogiliselt välja kooruv. Lugude keskmine hinne koguni 5,4. Minu jaoks uusi autoreid on neli: Räpp, Kruusmets, Suuk, Reisel.


Raamat kui selline on hästi teostatud: kaanekujundus, sisuillustratsioonid, küljendus. Ainus vormistusviga on jäänud sisukorda, kus puuduvad ees- ja järelsõna äramärkimised (nagu üks koostaja mainis, on see tema apsakas), aga noh, mingil moel see võikski rõhutada eelkõige tekstikesksust.


Ja koostajatel paistab kirge olevat. Järgmise Kaarnakirja antoloogia pole küll Kääramees kaasatud ja teemaks olevat … romantiline fantaasia. Jällegi vähe ootamatu valik.


Häli Kivisild: Harjusk 5/10

Miikael Jekimov: Läbilõigatud niidid 5/10

Kristjan Sander: Miljones päev 6/10

Artur Räpp, Maarja Kruusmets: Tume leek 5/10

Meelis Friedenthal: Õunapuu 6/10

Lüüli Suuk: Welwitschia Mirabilis 5/10

Veiko Belials: Kübeke elutervet vihkamist 6/10

Kristi Reisel: Vein Naanil 6/10

Triinu Meres: Plahvatus Le Gynil 5/10

Laura Loolaid: Kiirituskuu sõnnik 6/10

Manfred Kalmsten: Tapjaprints  5/10




Kommentaare ei ole: