07 november, 2009

Marju Kõivupuu – Hinged puhkavad puudes (2009)


“Ristipuude fenomenis on aastatuhandete jooksul konserveerunud arusaamad puust kui lahkunu hinge uuest asupaigast. Mõnel pool, näiteks Urvaste ja Hargla kirikukihelkonnas, pakutakse peielistele tänini kas pärast ristilõikamist või selle ajal pits alkoholi ja suupistetki: kodutorti, pirukaid või näiteks Teekonna kommi. Sedagi tava võib käsitleda kui eelkristliku ohverdamiskombe jäänukit.” (lk 28) – huvitav, millised kommid veel sobiksid?

Lapsepõlves Võrumaal käies mäletan seal paar ristipuud, viimastel aastatel polegi nagu märganud. Noore ateistina oleks muidugi siis eelistanud puudel näha igasugu paganlikke märke, aga noh, võis ka leppida ristidega (Kõivupuu mainib möödaminnes, et viimasel ajal on nähtud mõnd neomütoloogilist uuendust (lk 68)). Kuidas mõjub risti tegemine puu tervisele? Mitte halvasti, teavitab asjatundja (lk 79).

“Ristipuu või ristimetsa asukoha valik sõltub küll maastiku iseärasustest, kuid üldjuhul markeerib see teadlikult või alateadlikult piiri, millest üle viiduna jätavad lähedased lahkunuga lõplikult hüvasti – nüüdsest on ta koduringist välja arvatud. Selliseks piiriks on kas talu, küla või mõnikord ka kihelkonna piir. Ristilõikamiseks tehtud peatus on omastele viimane lahkunuga koosolemise hetk enne temaga lõplikku hüvastijätmist kalmistul, kuhu tulevad jumalaga jätma needki tuttavad, keda näiteks mingil põhjusel peietele pole kutsutud.” (lk 55)

“Ristimetsad on okaspuumetsad (männikud, kuusikud) või segametsad. Paiguti on puudel rohkem kui üks rist, kusjuures eriti Põlva ja Rõuge kihelkonnas on püütud jälgida, et lähisugulaste ristid saaks tehtud samale puule. Nooremad inimesed, kellele rituaali tähenduslikud nüansid on kaugeks jäänud, püüavad risti lõigata puusse, kus on juba mõni rist ees.” (lk 56)

“Männikoorde lõigatud rist püsib kaua ilus ja vaadeldav, seevastu kui kuusetüvesse lõigatud ristid jooksevad ohtralt vaiku ning armistuvad ebamäärasteks kujunditeks. Suhteliselt ruttu armistub ka kasetüvesse lõigatud rist.” (lk 63)

Soe raamat kurval teemal.

roheline värav
päevaleht
uma leht

Kommentaare ei ole: