12 juuni, 2011

Guy Gavriel Kay – Tigana (2011)


Lugemiseks täitsa korralik tellis, mõneks ajaks kindlustatud huvitav maailm, millele kaasa elada: kas seekord head kaotavad ja millised kangelased elunatukesest loobuvad jne. Lugu siis poolmuistsest vabadusvõitlusest (või kui soovite – strateegiamäng) kahe vägeva võlujõuga vallutaja vastu. Aastasadu oli Laba nimelises maailmanurgas üheksa kuningriiki, kes omavahel liite luues ikka nagistasid ja võimu jagasid, ent ühel hetkel tulid kaks impeeriumi (natuke arusaamatu, kas Laba maadel tekkis alles siis esmane kontakt Barbadi ja Ygrathi võimudega – või noh, jäi lugedes miski tähelepanuta) ja vallutasid kumbki pea enamvähem pool ja pool Laba maadest (välja arvatud üks kõlvatu riigike Senzia – ehk siis neli riigikest ühele ja neli teisele).

Mis veel hirmsam – et üks neist riigikestest (Tigana!) tekitas anastamise käigus asjatuid probleeme seoses ühe kõrgeltaustatud noormehe tapmisega, seetõttu otsustas Ygrathi türann Brandin selle koha inimeste mälust uhtuda, üheltpoolt võlujõu abil (ükski mittetiganalane ei ole võimeline seda nime kuulma), teiseltpoolt tõhusa hävitustöö läbi (niipalju kui võimalik tiganalasi mättasse luua ning nende kultuur igaveseks pihustada). Mõeldud, tehtud – aastaga. (Barbadi vallutajast juht Alberico ei sära samuti humaansusega, saaks aga vaid kodanikke rattale tõmmata.)

Aga noh, üks kord lahvatab leek, mis põlenud salaja ehk siis Tigana võimupärijatel (nagu ikka fantaasiakirjanduses kombeks, esineb siin üks intsestisuhe) tekib taas soov võimu omandada, mille saamiseks tuleks mõlemad türannid korraga hävitada (sest kui hävitad ühe, võtab teine kogu Laba oma võimusse) ja üheksa ajaloolist riigikest ühendada ühe valitseja haldamiseks (soovitavalt siis teadagi, kelle võimu alla). Mõeldud, tehtud – kahekümne aastaga. Moodustatakse diversiooni- ja propagandaüksus, kes tuiab ja vägivallatseb vilepilli saatel Laba maadel ning värbab endisi kulakuid või endise võimu tallalakkujaid (nali, eksole); peaasi, et otsitav mõnd traumat põeks. Nagu ikka, leidub kergeusklikke, kes lähevad avantüüriga kaasa. Ja käivitub suurejooneline, traagiline, ennastületav, melanhoolne, kangelaslik, sensuaalne, üleinimlik ja võlujõuline tegevuspundar. Mis on, nagu eespool sedastatud, igati tore lugemine. Jah.

Nagu ikka, on viited informatiivsemad:

Kommentaare ei ole: