06 oktoober, 2015

Sandra McDonald – Selfie (The Year's Best Science Fiction & Fantasy 2015)

Sarnane Swirsky pisarakiskujaga (mis ka samas antoloogias olemas), aga vähe loetavam ja kergekaalulisem. Tulevik on täis tehnikaimesid – on võimalik elada Kuul, tore puhkus on ajas rändamine ja inimesest on võimalik teha koopiaid. Mitte kloone, aga selliseid tehislikke inimsarnaseid tooteid – ja mitte roboteid, vaid ikka õigete parameetrite ja soovitud ajumahuga. Annad tellimuse, valmib mõne nädalaga, ning siis kasutad, millal vaja.

Selles loos luuakse koopia (“selfie”) ühest tütrest, kes ei viitsi isaga ajarännureisidel kaasa käia. Tüütu 19. sajand, ebamugavad riided ja mis veel hullem – ei saa kasutada igasugu vidinaid, mis muidu igapäevaelus aitavad või meelt lahutavad. Parem on Kuule minna, kus elab tütre sünnitanud ema, ning viimaks emaga tutvuda normaalsemas keskkonnas. Tehakse koopia, mis on pea kõigi kogemuste ja mälesustega nagu tütrel – välja arvatud need, mida see tahab isa eest varjata.

Koopia tunneb end tõelise tütrena ja on solvunud, et isa teda selle tütrega võrdleb ja järjepidevalt koopiaks nimetab. Tekib rutiin – isa tuleb järgi (ee, lattu?), lähevad reisile ja nii uuesti ja uuesti. Koopia märkab, et ajarännujaamades... on aja jooksul reklaamid muutunud. Ja midagi on valesti. Aga jah, ärkab, isa tuleb järele, lähevad reisile, koopia on solvunud, et teda täieõiguslikuks tütreks ei peeta. Ühel reisil kohtub ta... teise koopia – kes on tema originaali armastatu koopia. Koopia räägib koopiale, mis naisoriginaaliga tegelikult juhtunud on... Koopia läheb isa juurde aru pärima, sellele järgneb blackout.

Lugu siis tulevikuühiskonna toimimisest (eeldusel, et kõik areneb ja aineline heaolu jaguneb sarnaselt nüüdisajale). Elu individuaalsete naudingute nimel, loo tegelased ei kuulu just rikaste hulka, aga tööd tehes ja vaid endale elades on võimalik nii mõndagi lubada – ajarändusid ja kasvõi tütre kasvatamist (traditsioonilise peremudeli hukk! Üksikema asemel tegeleb lapse kasvatamisega üksikisa). Tekst pole teab mis kunstiline elamus, aga üle harju keskmise ikka.

Kommentaare ei ole: