21 juuli, 2016

Sandra McDonald – Seven Sexy Cowboy Robots (The Best Science Fiction and Fantasy of the Year 5, 2011)

Taas lugu kliimakatastroofist, aga vähe teises võtmes kui Sterlingu puhul, siin saabub nimelt jääaeg (no tegelikult mitte, jääaeg saabub ikka p i k a l d a s e l t). Loo peategelaseks on keskealine naine, kes mehe truudusetusest väsinuna abielu lahutas, ning oma leiutajast abikaasalt nõudis valurahaks kuumi kauboiroboteid, millega saaks muuhulgas seksida. Mees teebki kuus robotit (ta töötab sõjatööstuse heaks), mille eripäraks on see, et nad... uisutavad (enne abielu oli paar käinud uisuetendusel, kus olid esinenud kauboideks riietunud iluuisutajad, kes ajasid naisel pea hulluks). Kuumad iluuisutajatest kauboirobotid, naine peab neile tegema jääväljaku, kus nad siis vajadusel tunde ja tunde esitavad erinevaid tantsukavasid.

Robotid on üpris erinevad isiksused, igaühel on oma „kiiks“, niisamuti pakuvad nad voodis rahuldust mitmel vaimustaval viisil (tõsi küll, uiskudega tuleb ettevaatlik olla). Jääaja tingimustes on sellistest uisurobotitest teistelegi kasu, kui päästavad inimesi hukkumast vms. Kuid aastad mööduvad, naine vananeb ning robotite kasutusaeg hakkab lõppema (eks lõpuks ongi osa roboteid omal käel maailma seiklema läinud, et teisi inimesi rõõmustada või aidata). Naisele pakutakse uut võimalust, see on aga natuke kummaline...

Huvitav ja mõnus jutt, iseteadlik naine ja ta kuus erilist robotit. On huumorit ja melanhooliat ja löövust. Tekst pole ehk tulevikunägemus, pigem selline... mänguline. Huvitaval kombel oli eelmine 7/10 lugu Shoemakerilt, mis kah... käsitles videvikuaastaid ja abimehi, kuidas seda mugavamalt veeta. Kui eelmised lugemiskogemused jäid võrdlemisi ebahuvitavaks, siis see on küll hea elamus.

„Let me jump forward: this is not the story of a woman gifted with mechanical companionship who eventually realizes true love only comes in the shape of a flesh-and-blood man. Screw that. Since the day that white truck arrived, every one of my emotional, intellectual, and sexual needs has been satisfied by my cowboys (except for Buck) in their splendidly unique ways. Never again have I taken a human lover. I'm only writing this now because I'm a hundred years old and dying, hoping to find a companion for the one sexy cowboy robot who needs it the most.“ (lk 42)

Kommentaare ei ole: