19 oktoober, 2010

Isaac Asimov – Koidu robotid (2010)

Kõigepealt siis kollast teavet klatšihimulistele – raamatus räägitakse palju seksist või õigemini erootikast, vahepeal saab suisa lehtedepikkuse temaatilise ülevaate (lk 116-126) nö tulevikuerootikast ja seda läbi naise silmade (ehk siis ei mingi porr, vaid puudutuste ja meeliskluste salakeel). Selline erootikaküllus pani ausalt öeldes siivsalt üllatuma, robotid kui kumminaised ja -mehed (no mis naistel viga, kui käsu peale peenis sobivaks tuunitakse, viagra vast nii tõhus pole? Vaevalt et naisrobotid võiks samaväärset lõbu meestele pakkuda – või kes teab?).

Õige peatselt mõistsin, et mulle meeldib teda puudutada, ja tal ei kulunud kaua aega arusaamiseks, et mulle see meeldib. Ta oli väga hästi häälestatud robot, kes jälgis täpselt Kolme seadust. Naudingu mittepakkumine, kui ta selleks võimeline on, oleks mulle pettumust toonud. Pettumust võib tõlgendada kahjustamisena ja ta ei suutnud inimest kahjustada. Lõputu helluse ja tähelepanuga soovis ta mulle naudingut pakkuda ja kuna ma nägin temas soovi naudingut pakkuda – midagi, mida ma Aurora meestes kunagi ei näinud –, tundsin ma tõesti naudingut ja lõpuks kogesin täielikult seda, mida võib orgasmiks nimetada.” (lk 126)

Aga aitab klatšist ja paari minilausega raamatust – et siis kriminaalne lugu roboti tapmisest või täpsemini roboticide'st, suisa psühholoogiline põnevik... robotitest. Millegipärast torkas pähe Asimovi võrdlus Besteriga kui ulme kaks võimalikku äärmust (aga äärmusi on muidugi rohkem) – ühel intellektuaalne vestlus üldhuvitavatel teemadel, teisel tungiline mäslemine ja raev. “Koidu robotid” on naljaga öeldes ulmeUlysses ehk 350 lehekülge teksti mahub 3 päeva sisse, pole just palju romaane, mis ajaliselt nii kitsaste raamidega läbi ajaksid (hea küll, algul on ka reis Aurorale, kuid see möödub raamatu kontekstis üsna linnulennuna – ehk siis hüppena läbi hüperruumi (lk 43)). Kui üldiselt püsis huvi loo vastu üpris neutraalsel ja heasoovlikul alal, siis loo puänt on ootamatult tore ja paneb Asimovit takkajärgi igati rohkem respekteerima (võrreldes eelmiste Daneeli raamatutega). Ja tahaks nüüd teada, et mis veel neljandas raamatus saab.
Aga alljärgnevatest linkidest saab tegelikult teada, millest raamatus jutt.

Kommentaare ei ole: