13 detsember, 2010

Väliruumi ajakiri ÕU nr. 2 (2010)

Mis värk on? Viimaselt leheküljelt selline infokild: “Jalakäijate piirded Tallinnas. Pildistatud veebruar-aprill 2010” ning fotode autorite nimekiri ja ajakirja ilmumisandmed. Ja 223 pilti... jalakäijate piiretest. Pole ühtegi tarbetut kujunduselementi, ainult mustvalged fotod ja järjekorranumbrid nende all, isegi esikaanel vaid pilt ja number. Võiks öelda, et elurõõmsalt otsekohene lähenemine.

Kui algul tundub ajakirja teema jabur, siis rahulikumalt vaadates paistavad pildid päris huvitavad (no igal juhul huvitavam hobi kui telefoniraamatust veidrusi otsida). Kuidas toimida kui oled sattunud lähedasse suhtesse jalakäijate piirdega (pildid nr 67-80). Vigased ja vigastatud piirded (135-144), pimeduses pildistatud piirete detailid (101-112; ei mingit segavat taustainfot!). Ja temaatilisi seeriaid on veelgi – lumi ja jalakäijate piirded, jalakäijate piirete varjud, jalakäijate piiretesse topitud prügi, jalakäijate piirded ja muud eksistentsiaalsed küsimused.

Ei saa öelda, et tegemist oleks neutraalse vaatega linnaruumile, sest teadagi on fotoaparaati klõpsinud inimene oma soovide ja ihadega (rääkimata ajakirja koostaja / kujundaja nägemusest). Aga linnaruum avaneb küll oma alastuses. Võib öelda, et hilistalve ja kevade tingimustes on jalakäijate piirded iseenesest koledad (aga vajalikud) ja niisama inetu on räämas Tallinn (aga milline linn pole tavatingimustes räämas?). Igal juhul, põnev ajakiri, soovitan soojalt.

(Netist lisainfot otsides selgus, et tegemist siiski ajakirjanumbri lisaga, aga kahjuks ajakirja ennast näppu ei sattunud. Nojah, oligi liialt ilus, et tõsi olla.)

Kommentaare ei ole: