10 mai, 2012

Robert Anton Wilson "Everything Is Under Control: Conspiracies, Cults & Cover-ups" " (1999)


Avastasin Wilsoni enda jaoks aastaid tagasi, kui tuhnisin okultismi, satanismi, paranormaalseid fenomene ja muid, kahtlaseid teemasid käsitlevates internetiosakondades. Mul on suur huvi kõige veidra osas ja RAW suudab kindlasti kogu temaatikale humoorika vaatenurga lisada. Seekord on ta kokku kogunud (tema jaoks) kõige levinumad vandenõuteooriad ja neist omamoodi entsüklopeedia moodustanud. Kahju ainult, et pilte juures pole...

Eestis viimastel aastatel jaksu kogunud Alex Jonesilik anti-NWO, Illuminaatide ja muu jamesbondilike organisatsioonide vastased võiksid sellele küll pilgu peale heita, kuid ega see neile ei pruugi meeldida. Osad inimesed võtavad vandenõuteooriaid ja kogu seda fooliummütsi teemat liiga tõsiselt, kuid mitte mina. Ma võtsin terve raamatu päevaga läbi, osasid kohti vahele jättes. Soovitada võiks seda just sellele inimesele, keda huvitavad vandenõuteooriad, kuid kes ei taha ühte kindlasse teemasse süvitsi laskuda - pinnapealne, ammendav pilk peale ning järgmise juurde.

Loetlen huupi lahtilöödud raamatust ette mõned käsitletavad teemad: CIA LSD research, Hermetic Order of the Golden Dawn, NASA, Nazis and JFK, Holocaust Deniers, William Casey, The Antichrist, Organ Vampires, Planet X, The Rape Conspiracy, Hiram Abiff. Treenimatule silmale näivad eelpool loetletud vandenõudega seostuvad pealkirjad ilmselt odavate, kuuekümnendatel toodetud õudusfilmide pealkirjadena, kuid ma võin käsi südamel kinnitada, et need teemad on paljude inimeste jaoks reaalsed ja igapäevased teemad. Ma ise püüan tihti mitte paranoiadesse laskuda ja vaadata seda kõike psühholoogilisest seisukohast, et mida kõike inimesed usuvad. Ja samas eeldan, et iga kümnes vandenõu siin toodud raamatust on tõenäoliselt ka tõsi.

Lugeja ei pea muretsema, et talle neid teooriaid siis kurgust alla surutakse või pea kuivade "faktide" ettelugemisest huugama hakkab. RAW lisab pea igale teooriale mingi humoorika märkuse, jäädes alati skeptiliseks.

"Conspiracy theories therefore flourish in times and places of anxiety and uncertainty; but they come to full flower in those times when the government also fears conspiracies, i.e., does not trust the people. We here enter a truly murky area, where many people are presently under surveillance precisely because they once thought and said that the government might spy on them."
'If the goverment doesn't trust the people, why doesn't it dissolve them and elect a new people?' playwright Bert Brecht once asked. A government afraid of its people cannot "dissolve" them so easily, or replace them with a people seized and imported from somewhere else, so it simply spies on the people it has and probes into their privacy even more than usual."


Hiljutise ACTA teemaga seoses, kus oli ka kerge vandenõuteooria alatoon, kandsid paljud naljaviluks fooliummütsikesi kuid kui paljud neist kasutasid juhust oma ammu valmistatud mütsi avalikuks kandmiseks? Viimatine vandenõuteooria, mida me endi elanike hulgast kuulsin, oli seotud uute Eesti Energia mõõdikutega, mis pidid elektritarbimise nüüd ise EE'le edastama ja see masin pidavat suutma jälgida kõiki elektrit kasutavate masinate täpseit sisselülitusaegu ja mida veel. Selles mõttes on tihti hea end nende teooriatega kursis hoida ning algajale paranoikule on RAW "EiuC" päris kobe lugemine. 

Kommentaare ei ole: