10 veebruar, 2015

Henn Leetna – Tapke Lotomängija! (2015)

See õhuke raamat on võrdlemisi halb jutustus või kirjanduslik toode. Tegemist siis ehk absurdikastmes mõistulooga (kui tahad proovida kirjutamist, siis see vast üks kindlamaid viise selleks), kus muuhulgas saavad vastu pead erastamised-ärastamised, sundüürnike tekitamine ja kooseluseadus. Riik pole meie oma, see on riigipöörajate ja välismaalaste oma. Ja need riigipöörajad-valitsejad olid võimul juba (eelmise) okupatsiooni ajal. Teisitimõtlejad (ehk õigestimõtlejad?) sunnitakse nüüd vaikima kasvõi surmaga ähvardades.

Jant käib ühtlasi riikliku lotomängu ümber, mille puhul peategelane (ehk Lotomängija) avastab, et numbreid võltsitakse. Peale politseile kaebamist hakatakse ta järele nuhkima ja Lotomängija peab üldse välismaale põgenema. Ja kui ta ikkagi kodumaale naaseb, püütakse teda kõrvaldada atentaadiga. Jne. Lõpuks selgub, et see kõik võis olla hoopiski unenägu.

Nagu algul öeldud, pole tekst kirjanduslikult just õnnestunud, rääkimata sisust, mis mõjub üsna lapsikult. Vahel on tõesti vaja, et enne teksti trükikotta saatmist loeks keegi teine inimene selle teksti kriitiliselt üle ja osutaks võimalikele ebakohtadele, mis autori silmis võivad tunduda vaimuka ja teravmeelse ja tabavana jms (sest ta on ometi selle ise välja mõtelnud!), ent ei pruugi iga kord teps mitte nii olla. Kuigi jah – see on autori õigus oma teksti just sellisena esitleda, nagu tema tahab, lugeja asi on sellega kaasa minna või mitte. Eks muidugi on võimalik, et mul puudub vajalik huumorimeel ja olen ühtlasi riigi poolt ajupestud jne, ning seepärast ei taba selle raamatu vahedat sära.

Kommentaare ei ole: