17 mai, 2018

E. Lily Yu - Loss, with Chalk Diagrams (The Year's Best Science Fiction & Fantasy, 2014)


Lugu lähitulevikust, mil on leitud ravi kurbuse vastu. Tuleb lihtsalt aju lõikamisega parandada. Tulemuseks siis see, et meelelahutustööstuses kadus traagika ja ühiskonnast enesetapud.

Rebekah on arenenud maailmas üks viimaseid, kes pole sellist operatsiooni läbi teinud. Ta ei ole tundnud selleks vajadust – eks ikka juhtub kõiksugu õnnetusi ja jamasid, aga mitte nii hullult, et peaks juukseid peast kiskuma. Rebekah kooliaegne sõbranna Linda on samuti aju puutumata jätnud – tema nimelt leiab, et erinevate emotsioonide kogemine on vajalik osa inimkogemusest. Nii elab Linda täiel rinnal läbi oma lähedaste kaotusi või lahkuminekuid või töiseid ebaõnnestumisi jne. Ainult et … üle pika aja kui naised viimaks kohtusid, tuleb välja, et ka rahulikumalt elades (nagu Rebekah) saab õnnelikuvõitu olla. Peagi lõikab Linda endal veenid läbi ja Rebekah …

Muidugi, selline teema pole midagi uut siin ilma peal – et kui inimlik on kõiki emotsioone kogeda või tuleks kasuks nende ohjeldamine. Ja kui ohjeldada … mis siis inimkogemusest alles jääb. Aga autor ei kirjuta sellest melodramaatiliselt või pragmaatiliselt, tema tegelased on nagu on, nende igasugused valikud võivad olla olenevalt vaatenurgast õiged või valed. Või on need lihtsalt loomulikud, eksole.

2 kommentaari:

Tilda ütles ...

Õnnelikuvõitu on huvitav sõna. Kurvavõitu, kuidagi.

kolm ütles ...

Miks kurb? Momeelest täiesti neutraalne. Suisa õnnelikuvõitu.