19 november, 2018

Debbie Urbanski - When They Came to Us (The Best American Science Fiction and Fantasy, 2017)


Lugu on vähe sarnane samas antoloogias ilmunud Dale Bailey jutuga (kas see ütleb midagi antoloogia lõppvaliku teinud Charles Yu kohta?) ehk siis kontakt ja kohanemine maaväliste olenditega – kes/mis omadel põhjustel Maale saabuvad. (Meenub samuti Cixin Liu jumalate ja nende õnnetu saatuse lugu.)

Nagu Bailey ja Liu puhul, kulgeb seegi kontakt allamäge, hoolimata algsetest suurtest ootustest. Ka Urbanski tegelased (tavalise väikelinna elanikud) avastavad, et nad tegelikult ei taha neid tulnukaid oma tagahoovi, sest nad on tüütud ja võõrad ja arusaamatud. Ega tulnukadki paista oma võõrustajatest vaimustuses olevat, nad ei taha olla maalastele mängukannideks või järjekordse tõsieluseriaali tegelasteks (muidugi, ega autor õieti täpsusta, mida need maavälised olendid mõelda võivad, nad on eelkõige Võõrad).

Urbanski lugu võib võtta niisamuti allegooriana üha hoogustuva rändekriisi asjus (ka tulnukatel oli oma terav põhjus, miks koduplaneedilt iga hinna eest lahkuda). Ka loo toimumiskoha väikelinna elanikel tekib probleeme ressursside jagamisega – kuivõrd juba enne tulnukate tulekut oli neid staatiline majanduskriis ning uusmaalaste toitmine tõmbab veelgi enam püksirihma koomale. Ja muidugi assimileerimise küsimus – kas ja kui palju tulnukatele kohalikku kultuuri peale suruda, kui palju võib tolereerida võõrast ja nende omapärasid.

Päev peale lugemist tundub tekst isegi huvitavam kui lugemise lõpetamisele järgnenud esmaemotsiooniga paistis. Hea, et autor ei väljenda oma selgeid sümpaatiaid ega loe moraali.

Kommentaare ei ole: