20 juuni, 2019

Kelly Barnhill - The Taxidermist's Other Wife (Dreadful Young Ladies and Other Stories, 2019)


Õudne lugu väikelinnast, mis on langenud segase linnapea meelevalda. Kellele meeldib topistega seotu ning kes paistab tahtlikult või tahtmatult kogu linnast elu välja suretada, linnast topise teha.

Ja linnaelanikud on võimetud, võimetud sellisele hüpnootilisele türanniale ja elukeskkonna allakäigule vastu astuma. Linnaelu tuiksooned üha suletakse linnapea poolt ja elanikud ei suuda muud kui omavahel sosistada ja oma rahulolematust vaikivalt demonstreerida topisetegija teisele abikaasale. See abikaasa on …

Tekst on kui väikelinna veidrate saladuste hüpnootiline segapundar. Kõik saavad aru, et elukorralduses on midagi väga valesti, aga ometi ei suuda sellele vastu astuda („kes üldse seda linnapead ametisse tagasi valib?“) – kui, siis vaid oma rahulolematust kellelegi endast nõrgemale demonstreerides (las keegi veel kannatab!).

Ühesõnaga, kokku on segatud võimuhullus ja väiklus ja võimetus. Rott lebab veega täidetud ämbris veepinnal ja ei julge end liigutada – ehk kui prooviks äkki serva poole ujuda (aga millise serva poole?), võiks ta ometigi uppuda. Ja ämbri omanik surub sinna üha juurde rotte üksteise kõrvale liikumatult hulpima. Need mängukannid … need on ju tema valduses, tema lükata ja tõmmata.

Kommentaare ei ole: