26 juuni, 2019

Minsoo Kang - The Sacrifice of the Hanged Monkey (The Year's Best Science Fiction & Fantasy, 2018)


Traagiline lugu kuningriigist, mille jumalaks oli Poodud Pärdik (kelle nimeks oli Bob) ning mis vallutajatega silmitsi seistes langes sügavasse identiteedikriisi, sest Poodud Pärdik (kelle nimeks oli Bob) ei tulnudki neid suures hädas appi vaenlasi hävitama. Nii siis said vallutajad pealinna kaotusteta enda valdusse.

Kuid värskelt vallutatutel … neil jätkus dispuut teemal, et kas Poodud Pärdik (kelle nimeks oli Bob) oli algusest peale jumalik olend või siis sai Poodud Pärdik (kelle nimeks oli Bob) oma jumaliku seisuse peale surnuist üles äratamist. Uute valitsejate üllatuseks ja meelehärmiks võttis jumalajärgijate dispuut nii ägeda loomuse, et see segas vallutajate rahu ja und. Nad otsustasid sekkuda, mõned preestrid maha lüüa ja Poodud Pärdiku (kelle nimeks oli Bob) jumalakuju puruks peksta ning sellega tõestada, et nende usku on naeruväärne. Jumalakuju hävitamisele põhjustab šoki … ja siis järgneb kaos.

Loo lõpetab selle Poodud Pärdiku (kelle nimeks oli Bob) müüdi esitamine, mis peaks ka ehk anda selgituse motiivi asjus, miks viimaks linlased just niimoodi reageerisid.

Eks autor räägib iseenesest vägagi traagilise loo ühe rahva hävingust … aga välja kukub see parajalt tragikoomiliselt. Poodud Pärdik (kelle nimeks oli Bob) kasutas nimelt ülivõimsa kurjamist vastase võitmiseks … õige kavalat viisi, mida siis linlased oma dispuutide lõpetamisel tarmukalt ellu äratavad. Igati vaimukas lugu algab kartusega, et tegu on Aliette de Bodardi või Yoon Ha Lee laadis idamaigulise ulmega, aga ei, pigem epic fantasy värk.

Kommentaare ei ole: