16 veebruar, 2023

Dilman Dila - Red_Bati (The Best Science Fiction of the Year 6, 2022)

 

Natuke Wellsi Mõrvarboti kanti lugu ehk siis Red_Bati nimeline koerarobot on omandanud oskuse enda koodi kirjutada, mille läbi siis omandanud eneseteadvuse. Aga et ta eelmine omanik vanem proua lahkus elavate hulgast (ta oligi viimased kümme aastat tema seltsiliseks), siis ta pandi järglaste poolt müüki ning robotkoera omandanud kaevandusfirma pani selle tööle oma robotlaevale (õnneks ei vaevutud kontrollima, kas sel süsteemid kõik korras jne).


Aga et õnnetuse läbi kaotas robotkoer ühe jäseme, hindas laeva robotkapten ta liiga kahjustunuks, et vaevuda teda remontima, ning koer pandi külmaruumi - et viia tagasi Maale, kus siis edasi müüa. Kuid Red_Bati teab, et kui ta aku tühjaks saab, siis oleks see tema eneseteadvuse lõpp - selle külma käes ta programmid kustuvad ja ongi kõik. Mitte et see tavalise roboti puhul kuidagi taunitav oleks. Aga tema …


Igal juhul, robotkoer peab selle plaani selle robotlaeva kaaperdamiseks, et siis kuskil mujal uuesti alustada. Kuid see pole muidugi lihtne ja lisaks on ta programmeeritud suhtlema inimestega.


Et siis järjekordne näide Uganda ulmeautorilt, mis pole ehk nii pöörane kui esmatutvus, aga niisamuti igati antoloogiavääriline tekst. Eks robotkoeradest on kirjutanud ka näiteks Tchaikovsky “Dogs of War”; Dila olend on pigem kaldu Wellsi Murderboti poole (muidugi, keeruline võrrelda lühijuttu romaani või lühiromaanisarjaga).



Kommentaare ei ole: