21 veebruar, 2023

Tonya Liburd - 10 Steps to a Whole New You (The Best American Science Fiction and Fantasy, 2022)

 

Lugu siis sellest, kuidas kariibi mütoloogia abil oleks võimalik vanema ea füüsilisi vaevusi vähendada, või noh, tagasi muuta.


Üks vanem proua elab üksi oma liigestevalude seltsis ja elu on nagu on, kuni ta tutvub ühe teise üksiku naisega. Jutt hakkab jooksma kuni see uus tuttav teatab, et ta on soucouyant ja sellisena pole mingeid liigesevalusid ega muud sellist. Ja et kas vanem proua sooviks ka midagi sellist kogeda. Peategelane soovib mõtlemisaega, ent peagi see mõtlemisaeg lõpetatakse.


Autori tutvustuse järgi on see tekst omamoodi eellugu ta vampiiriromaanile, ja eks eripäraks on ka kariibipärase kõneviisi või murraku või keele Patois kasutamine, mis on muidugi võõrkeeles lugejale grammatiliselt meeldivalt vale keelekasutus, aga noh, üldjuhul annab ikka tõlgenduse välja mõtelda.


Küllap siis antoloogia jaoks valiku teinud Rebecca Roanhorse’le meeldiski selline nö äärealade eksootika - iseenesest on tekst pigem õudus- kui fantaasiakirjandus. Ja eks natuke tundub, et lugu jääb vähe hõredaks; eelloona ei saa tekst täiesti iseseisvaks suuruseks, sellest siis 4 punkti.



Kommentaare ei ole: