14 november, 2023

William Tenn - Karistus avansiks (Ohver, 2023)

 

Päris vaimukas retroulme - loos kirjeldatud maailm on muidugi peegeldus 1950. aastate maailmast, aga moraalsed küsimused on üsna igavikulised.


Niisiis tulevikus oleks võimalik vanglakaristus ette ära kanda: vastavalt kokkuleppele võimaliku karistuse eest saadetakse sind sunnitööle planeetide terraformimisel (muidugi on seal erinevad eluvormid a la Veenuse džungel). Töö on nii jõhker, et kas loobud oma kuritööplaanist ja saad vabaks (nagu rõhuv enamik), saad sunnitööl surma või siis kannadki eelkaristuse ära (mis võib ka tähendada, et lõpuks oled invaliid). Selle viimase võimaluseni jõuab ülinapp osa karistuse eelkandjaid, ehk siis põhimõtteliselt nullilähedane võimalus.


Aga nüüd on Maale tagasi toodud kolm sellist meest (üks neist küll kolme jäsemeta - tema plaan oli kakelda ja tekitada raskeid kehavigastusi). Kaks neist põlevad soovist oma tegevusplaan viimaks täide viia: üks tahab tappa abikaasat, teine teda petnud äripartnerit. Kuid edasi selgub … et hoopis teistel põhjustel ootavad oma mahakoksamist inimesed, kellelt seda nagu ei oodanudki. Niisamuti pakutakse neile palgamõrvu.


Nagu öeldud, päris vaimukas ja samas ka idealistlik nägemus. Varem eestikeelsena ilmunud Horisondis (peaks olema nähtav Digaris).





Kommentaare ei ole: