16 jaanuar, 2024

Miyuki Jane Pinckard - The Academy of Oracular Magic (The Book of Witches, 2023)

 

Jaapanipärane lugu traditsioonilise nõiduse ja akadeemilise maagia kokkupuutest. Ühele nõiast naisele ilmutab end valge rebane, kes muuhulgas teatab, et naisel sünnib tütar, kellest saab Draakonisaarte vägevaim nõid. 


Laps sünnibki, ainult et … no teda kasvatatakse tüdrukuna, hoolimata veidi teistsugusest sootunnusest. Nõiast ema püüab anda lapsele oma tarkusi edasi, aga tüdruk justkui pole nõiaks loodud. Aastad mööduvad, 13-aastaselt otsustab nooruk minna riiklikusse akadeemiasse võlukunsti õppima. 


Madalat päritolu varjates õnnestubki tal saada õpilaste nimekirja, aga nüüd on probleemiks hariduse puudumine ja harjumus interpreteerida võlujõudu praktilisemalt, matside moodi. Siiski ta õpib, tal on kahtlemata ambitsioone edasijõudmiseks. Kuniks tuleb kokkupõrge akadeemias pesitseva vaimuga, mille puhul akadeemilised tarkused just ei tööta.


Et siis, esmapilgul klassikaline, kuid mõnede värskemate nüanssidega nõialugu (ja et kas nooruki puhul võib rääkida transsoolisusest vms?). Ühelt poole oleks see justkui sissejuhatus ühte maailma (no kas temas ikka saab nõiakunsti vägev valdaja ja mis saab teistest tegelastest), teiselt poole olekski selline … lihtne lugu.


Kommentaare ei ole: