16 juuni, 2012

Jonas Jonasson – Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus (2012)

Päris mõnus suvelugemine noortele ja vanadele, kukkedele ja kanadele. Paasilinnalik road movie või kelmiromaan saja-aastasest igiliikur Allanist, kel viskab siibrisse üürike sunnitud peatus vanadekodus ja laseb sealt oma sajandal sünnipäeval jalga, põhjustades sellele järgnenud tegude ja juhtumitega segadust nii politseile kui kriminaalidele kui ka ajakirjandusele. Sest noh, raamatu krimivärk on pea Mankelli vääriline (ikkagi mõrvad ja röövid!), aga masendava heaoluühiskonna olustiku asemel on selline maakolka lõõgastav lõbusus ja elurõõm. Nojah, tuuritab siis saja-aastane koos oma paisuva (ja eaka) pätikambaga mööda Rootsit ringi, vahel dresiini või elevandiga, politsei ja kriminaalid kannul. Kes võidab? Moraalitus.

Aga lisaks sellele trallile on veel tagasivaated Allani elukäigule, mis on olemuselt päris forrestgumplik – ainult et tegemist kastreeritud alkoholi armastava lõhkeaineeksperdiga, kes autoriteete eriti millekski ei pea. Sattus mees siis peale kodumaa juhtumeid kogemata Hispaania kodusõtta sildu hävitama (Franco jäi õhku laskmata) ja sealt edasi USA tuumapommiloomise juurde (teadlased, uraani võiks poolitada, eksole), hiljem veel Hiina kodusõda ja Mao silmarõõmu päästmine, Iraani šahhi julgeolekuteenistusega jändamine ja Churchilli atentaadi nurjamine, üürike kohtumine Beria ja Staliniga ning nõukogude tuumaprogrammile hoo andmine, millele järgneb vangilaager ja Vladivostoki mahapõletamine ning põgenemine Korea sõtta, sealt jälle tänuliku Mao rahastatud pagulus Indoneesias, siis Pariis ja de Gaulle ja Johnson ning uuesti Moskva ning kogemata kombel USA ja NSVLi võidurelvastuse ja tähesõjaprogrammi tagantutsitamine. No vaat selline vanamees, kuigi rootslane, aga siiski... kogemata kombel äge. Pika ja tulemusliku ea saladus? Steriliseerimine ja poliitikast mittehuvitumine.

Igatahes, muhe värk, juba see seenioritekamba põgenemine heade ja pahade eest on naljakas ja paras deus ex machina, mida aeg edasi, seda uskumatum. Hea meelelahutus, saab itsitada.

õhtuleht
lugemissoovitus
sehkendamine
istu mu pingile, kiika mu aknasse
raamatukoi lugemislood
blogistaja
südamelähedaselt 
bukahoolik
kiiksu lugemisarhiiv
tõnise lugemispäevik
avaldatud mõtted
futuland
veerand loetud lugudest

Kommentaare ei ole: