29 oktoober, 2015

D.J. Cockburn – Beside the Dammed River (The Mammoth Book of Best New SF 28, 2015)

Lühilugu lähituleviku maailmast. Rikkam osa inimkonnast on hakanud tegutsema taevakehadel (ehk siis eelkõige kaevandama). Vaesem osa inimkonnast peab kohanema kliimasoojenemise tagajärgedega – temperatuurimuutusest tulenev merevee tõus (tulemuseks rannikualade kaotamine), põllumajanduse vajadused ja joogiveepuudus. Lugu leiab aset Taimaa kolkakülas, kus äkitselt teeb hädapeatuse üks veoauto. Peategelane, kohalik vanamees, pakub abi auto parandamiseks, paistab, et käigukastiga on mingi jama ning autot juhtiv noor tailane ja ta ameeriklannast ülemus ei jaga autost ega juhtimisest suurt midagi. Peategelane uurib, mis inimestega tegu ja mis neid siia kanti toob, annab ülevaate kohalikust eluolust – ehk siis kõrbestumine, mille on põhjustanud Hiina ehitatud tammid küla kõrval jooksva Mekongi jõe ülemjooksul. Veepuudus tulenev üldisem majanduse kuivamine.


Külalised tahavad hoida saladuses, mida nad veoautoga transpordivad, aga et vanamees näeks seda auto parandamisel niiehknaa, avavad nad katte. Kastis on asteroiditükk, mis kaevandamisel on lahti murdunud ja nii Taimaale kukkunud. Väärtuseks vähemalt viis miljonit. Mees mõtleb, et seaduse järgi peaks see Tai riigile kuuluma... aga mis seal ikka. Kui riik on nende küla unustanud, siis võib temagi silma kinni pigistada. Ta remondib auto sõidukõlbulikuks ja vaatab, kuidas lääne firma heaks töötajad seda salakaupa edasi tarivad.

Lugu, kus justkui suurt midagi ei toimugi, aga ometi muutub tekst leht-lehelt loetavamaks. Esimese maailma probleemi versus kolmanda maailma probleemid. Vanamees, kelle minevik on midagi enamat kui lihtsa külaelaniku oma. Lugu, mis saab erineva tõlgenduse nii vaeste külaelanike (näe, millised harukordsed võõrad on siia korraga sattunud!) kui läänlaste juures (mis veider vanamees ja millised elutarkused!). Inimlikud nõrkused nii ühest kui teisest vaatepunktist. Tõepoolest, loo algul kohe üldse ei osanud oodata, et siit võiks mingigi mulje tekkida.

Kommentaare ei ole: