03 november, 2016

Sofia Samatar – Selkie Stories are for Losers (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year 8, 2014)



Väheke äraspidine lugu näkkidest ehk kui tavaliselt on sellelaadsed näkilood sellest, kuidas mees varastab näkilt ta naha, misläbi olevus tema omaks saab, kuni näkk naha üles leiab ja põgeneb tagasi vabadusse. See lugu ei ole näki ega näkiröövli vaatenurgast, vaid hoopis nende järglase lugu – mida tema tunneb, kui vanemad niimoodi... lahku lähevad, kui ema lihtsalt kaob, hoolimata kuidagi lapse tunnetest.

Lugu leiab aset tänapäeva Ameerikas, nii on peategelasest neiu elus muudki toimumas, muuhulgas on ta kohvikus ettekandjana töötades armunud teise ettekandjaneiusse, kel omakorda on oma vanematega enam kui dramaatilised probleemid. Igal juhul, peategelane on õige segaduses, eriti kui teda tabab kahtlus, et ta võib ise näkisooline olla (kui nt loomaaias hakkavad hülged temaga kommunikeeruma); nii unistab ta teise neiuga Coloradosse elama minekust (seal pole merd, kuhu näkikihu vallutamisel põgeneda!).

Mulle on senini üpris arusaamatu, mis see „selkie“ ehk libahüljes õieti on, mugavuse huvides olen selle tõlgendanud näkiks. Huvi pärast võiks loendada, kui paljudes naisautorite kirjeldatud ulmelugudes on naistegelastel võbelusi teiste naiste vastu; igal juhul on see üsna levinud. Normaalselt hea lugu.

Kommentaare ei ole: