22 september, 2012

Bill Bryson – Ringkäik kodumajas (2011)

Selline angloameerikakeskne lähenemine argielu ajaloole (eks see sõltub allikatest); nagu “Kõiksuse lühiajalugu”, aga veelgi lugejasõbralikum. Palju veidrusi ja friike, kes mingil moel on tahtnud elamist ja töötamist paremaks või mugavamaks muuta, aga kas nüüd just õnnestunult, seda pigem mitte – ent õilmitsemiks on ikka sõnnikut vaja. Rõhk sellel, kui palju 19. sajandil elu muutus – pea keskaegsest modernseks (lk 400). Hea lõbus lugemine, kuigi võib põhjustada endas mure, et kuidas küll ise nii fantaasiavaene olend oled. Sellise raamatu puhul on väheke kahju, et pole aega rahulikult lugeda. Nojah, alljärgnevalt paar juhuslikult õngitsetud tsitaati.

“Enamik külastajaid huvitus rohkem Thomas Edisoni leiutatud elektrisulest. Sulg lõi paberilehte šablooni järgi kärmelt augukesi, mille kaudu tint sattus ka all olevatele paberilehtedele. Nii sai dokumendist kiiresti palju koopiaid. Alatasa eksiteel Edison oli veendunud, et see leiutis on “hoopis suurem kui telegraaf”. Ega ei olnud küll, kuid keegi haaras kähku torkiva sule idee ja kohandas selle tindi nahasse viimiseks. Nii sündis nüüdisaegne tätoveerimispüstol.” (lk 209)
“Rotid on üsna kavalad ja võimelised koostööks. Endisel Gansevoorti linnuturul New Yorgi Greenwich Village'is ei taibanud kahjuritõrjujad kuidagi, kuidas rotid saavad näpata mune neid katki tegemata. Siis istus üks tõrjuja öösel varju jälgima, mis juhtub. Ta nägi, kuidas üks rott haaras muna kõigi nelja käpaga sülle, siis heitis selili. Teine rott tiris siis ta sabapidi urgu, kus nad saagi rahumeelselt jagasid. Samuti märkasid ühe pakenduspunkti töötajad, et lae alla konksude otsa riputatud lihakäntsakad prantsatavad põrandale ja kaovad üks öö teise järel. Kahjuritõrjuja Irving Billig jäi passima. Ta nägi, kuidas rotid moodustasid lihatüki alla püramiidi. Üks rott ronis püramiidi otsa ja hüppas sealt lihatükile ja näris selle konksu ümbert läbi, kuni liha põrandale kukkus. Siis tormas sadu ootel rotte aplalt liha kallale.” (lk 221)

Üks põhjus, miks kempsupotikaas sulgeda, on see, et rotid-akvalangistid võivad sealt välja vupsata. Teine põhjus on selline:
“Kõige ropem oli köögivalamu, vahetult järgnes köögilaud, aga kõige räpasemaks esemeks osutus köögirätik. Enamasti kubisevad ligunenud köögirätikud bakteritest. Pühkides nendega laudu (või taldrikuid või leivalõikamislaudu või rasvaseid lõugu või ükskõik mida), viiakse baktereid lihtsalt ühest kohast teise, pakkudes neile uusi paljunemisvõimalusi. Gerba leidis, et teine tõhusaim viis pisikute levitamiseks on kloseti uhtmine avatud kaanega. See paiskab miljardeid mikroobe õhku. Paljud jäävad paariks tunniks õhku hõljuma nagu pisikesed seebimullid, oodates sissehingamist. Teised settivad sellistele esemetele nagu hambahari. Siit veel üks põhjus kempsupotikaas sulgeda.” (lk 225-226)

Kommentaare ei ole: