26 märts, 2014

Clifford Simak – Deserteerimine (Horisont 7/1968)

Aeg on nii kaugel, et inimkond vajab Jupiteri, sest seal on maavarasid. Ent Jupiter on inimestele täiesti sobimatu keskkond, kõik see rõhk ja happevihmad jms. Tõsi küll, siingi katsetatakse seda, mida on tehtud teiste planeetide allutamise puhul – ehk siis inimese muundamine planeedile sobivamaks elusolendiks. Ainult et praegused katsed inimesi jupiterlasteks muuta ebaõnnestuvad: kõik justkui toimib ja on korrektne bioloogide seisukohast, ent kui inimesest on muundatud uus olend Jupiterile lahti lasta, on ta kadunud või hävinenud.

“Või oli kogu ettevõte võimatu, nurjumisele määratud algusest peale? Muundamine teisteks eluvormideks oli õnnestunud muudel planeetidel, kuid ei tähendanud veel, et see õnnestub ka Jupiteril. Võib-olla polegi inimese mõistus võimeline tegutsema joovide närvisüsteemis? Võib-olla erinesid loperid niivõrd inimestest, et polnud mingit võimalust sobivalt ühendada inimteadmisi joovide arusaamadega olemasolust?” (lk 48)


Projektijuht Fowler on väsinud inimeste kindlasse surma saatmisest, lisaks muidugi see, et kaaslased peavad teda seepärast mõrtsukaks. Aga midagi peab tegema, hukkunute hulk on tähtsusetu Jupiteri maavarade tähtsuse kõrval. Fowler astub drastilise sammu, ta otsustab lasta end ja oma truud koera muunda planeedi eluvormiks. Tõepoolest, see katse sooritatakse ning uus Fowler koos koeraga avastavad, et... Kama kaks sellest inimkonnast.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Juttudest koosnevas romaanis "Linn" on selle loo järg ka olemas, kus Fowler tuleb aastate pärast inimeste juurde tagasi...

L.

kolm ütles ...

Miks küll tagasi tulla.

Anonüümne ütles ...

Kohusetunne inimkonna ees. Minu mäletamist mööda läksid seepeale kõik Jupiterile, Maa jäigi täitsa tühjaks, jäid ainult mõned lootusetud juhtumid ja muidugi robot Jenkins ja Websterite pärijad koerad...

L.