12 august, 2020

JY Yang - The Exile (The Book of Dragons, 2020)

Planeedi maasarnastamine draakoni abil? Et siis näide science fantasy’st, kus peategelane Linear on mõistetud süüdi ning süü lunastamiseks peab ta kümme aastat olema üksi terraformitaval planeedil ning raporteerima võimalikust progressist, mida teostab sinna kosmoselaevaga transporditud jumalastaatuses draakon.


Ainult et …. draakon pole vaid inimsoo tööriist ning Linear pole unustanud põhjust, miks ta just sellist karistust kannab (teine võimalus oli hukkamine) - ja millist hinda ta selle karistuse nimel maksis. Planeet elustub, aga valel moel.


Teksti lugemise muudab veidi keerulisemaks see, et autor rõhutab mõlema peategelase puhul sootunnuste vältimist (kui see nüüd ikka on non-binary gender teema, pole asjaga just kursis) - inglise keele puhul see karjub muidugi näkku, eestikeelselt saaks seda väljendada hulga neutraalsemalt (kui võrrelda kasvõi Ann Leckie triloogiat nii originaalis kui tõlkes). Mitte et see oleks eraldi kvaliteet, küll lisab aga tekstile veidra hõngu, sootu karje. Ja no draakon kui terraformija, eksole, polegi nagu sellist fantaasiat kohanud.

Kommentaare ei ole: