07 august, 2020

Tuumahiid 5: Fusioon (2020)


Järjekordne Reaktoris ilmunud paremate lugude kogumik (valiku on teinud Jüri Kallas, Maniakkide Tänav, Joel Jans, Triin Loide) on vahetanud kirjastust ja küljendust. Fantaasia kirjastuse asemel Lummur (kaanekujundaja on küll ühine, mis jätkab Joel Jansi noorteromaani kaanekujunduse teemat, aga kas see ka haakus mõne kogumiku looga, ei saanudki aru), valitud on vaid kümme autorit ja küljendus on senise nö ajaleheküljenduse asemel tavapärane raamatukujundus (tänu jumalale, see silmi kriipiv teksti esitamine on vast peamine põhjus, mis pole suutnud 3. ja 4. kogumikku lugeda).

Tihedam sõel paistab kasuks olevat, valitud lood on kõik loetavad. Samas ühtlane tase tähendab seda, et hambavalulugude kõrval puuduvad ka teravad tipud, ehk rõõmustas rohkem mu meelt üks naiskooriaineline splätter. Tunda on, et vähe kogenumad autorid (nt Laurik, Weinberg, Jekimov) on rohkem eksperimenteerinud kirjutamisvõimalustega ja minu jaoks nö tundmatud autorid (Loolaid, Ravasoo, Skarp) tekitasid huvi nende järgmiste lugemiskogemuste proovimiseks.

Paratamatult ei saa märkimata jätta, et nii nais- kui meesautorid on esindatud võrdselt. On tajutav, et lugude järjestus on miskis loogilises seoses (kogumiku avaloo oleks küll keskele etnoõuduse seltskonda asetanud). Puudu on fantaasiakirjandus, kuid eks selle puhul ongi keerulisem lühemalt kirjutada. Eesti mineviku, oleviku ja tuleviku kasutamine on meeldivalt palju – mitte et miski maavillane peaks kindlasti eesti ulmet iseloomustama, aga angloameerika ulmekogemust on võimalik ka mitmekesisemalt lahti kirjutada.

Igal juhul, tore, et Eesti Kultuurkapital on seda projekti toetanud. Märkimata ei saa jätta sedagi, et sain selle raamatu kirjastuse Lummuri esindajalt: et sellest ausalt kirjutaksin. Niisugune oligi mu arvamus.

1. Üksi  - Marika Piip
2. Kollaborant  - Kadri Umbleja
3. Tähed täis surma  - Maniakkide Tänav
4. Muld ei hoia  - Miikael Jekimov
5. Vaikust ja rahu  - Heinrich Weinberg
6. Taevatrepi punased astmed  - Joel Jans
7. Öö laulupeomuuseumis  - Laura Loolaid
8. Kaks pistet rebase jalga  - Mairi Laurik
9. Inimlik eksimus  - Ander Skarp
10. Musta reede söömaaeg  - Helina Ravasoo

algernon
reaktor
ulmekirjanduse baas

Kommentaare ei ole: