27 jaanuar, 2022

Naomi Kritzer - What Happened at Blessing Creek (Cat Pictures Please and Other Stories, 2017)

 

Teksti võiks pidada tumefantaasiaks või õuduseks, igal juhul peategelane elab läbi … õige meeltmurdvaid kogemusi.


Lugu on siis Metsiku Lääne allutamisest: väljarändajad lähevad läände ja leiavadki viljaka maalapi, kuhu rajada püsiv asula. Ainult et … peale valiku langetamist avastatakse, et asuvad pärismaalaste naabruses - kelle sõnumitooja soovitab heaga neil lahkuda. Mida väljarändajad ei tee - sest neid juhib vägevate maagiliste võimetega preester, kelle maagia peaks nende asulat kaitsma (vähemalt senikaua, kuni tuleksid järgmised väljarändajad sinna elama).-


Ainult et Metsikus Läänes on peale pärismaalaste ka lohed, mis kuulu järgi olevat kohalike juhitavad. Ja kui esimene lohe tulebki nende uus asunduse kohale tiirutama, vallandub paanika ja peategelase kaksikõde pussitab nende preestri surnuks. Misjärel peab maagiast puudutatud peategelane tema asemele asuma ning maagiaga asulat kaitsma hakata. Teda hakkavad juhendama isa ja teised mehed, muuhulgas tuleb süüa surnud preestri südant, et saada osa tema võimetest.


Kuid see ei jää noorele neiule ainsaks südamesöömiseks, sest lohe naaseb ja midagi tuleb peale hakata nende pärismaalastega. Kuid järgmine südamesööming toob kaasa hukatuse.


Nagu öeldud, õige sünge lugu, kus noorel peategelasel tuleb sooritada teiste, valgete väljarändajate  hüvangu nimel vägagi võikaid rituaale. Järelsõnast selgub, et autor proovis senist Metsiku Lääne müüti (näiteks “Väike maja preerias”) vähe teistmoodi lahti kirjutada, ning tulemuseks ongi selline jõletu jutt (muidugi, oleneb vaatepunktist).



Kommentaare ei ole: