02 november, 2022

Maarit Leijon - Öö (Musträstas, 2022)

 

Selline vastakaid tundeid tekitav tekst - jällegi põnev peategelane (nagu “Südametu” puhul, ehk siis üpris eriskummaline ja isepäine naine tavaühiskonna äärealalt), aga samas see surmakogemuse temaatika on midagi sellist, millest … ei taha niiväga lugeda.


Ehk siis neli nooremat traagilise elukogemusega inimest otsustavad otsustavad koos sooritada enesetapu, selleks siis garaažis vingugaasi sisse hingates. Nad ärkavad imelikul saarel, kus neid võtavad vastu kummalised meesolendid, kelle jutu järgi on siis tegu vahepeatusega enne tõelist surma; ning nad teevad neile surmaminejatele seda, mida need tõeliselt soovivad.


Et enesetapjad pole just kõige helgema mõttelaadiga, siis … nende olendite järgi võivad nende sisimad soovid väga katkised olla. Loo peategelane on enesega rulli jooksnud matemaatikageenius, kes seal saarel näeb kõiksugu võrrandeid ja võimalusi nende lahendamiseks, ainult et ümberringi toimuv on niivõrd häiriv, kuivõrd need meesolendid lihtsalt vägivallatsevad nende enesetapjatega. Tuleb teha valikuid.


Ehk siis vägagi tume tekst, aga matemaatikamaitseline. No ikka päris häiriv värk. Aga jah, see katkine peategelane on ikka väga huvitav karakter.



Kommentaare ei ole: