04 mai, 2023

Theodora Goss - Sleeping With Bears (The Collected Enchantments, 2023)

 

Lugu noorest naisest, kelle õde abiellub karuga. Miks küll? Mis on karus erilist? Miks ta loobus advokaadiga pere loomisest? Kuidas ta sai vanematele tutvumiseks tuua sellise karu? Miks ta ei karda, et karu võib teda vigastada või koguni ära süüa? Või veelgi olulisem - kuidas nad jagavad kehalist lähedust? Või … järglasi saavad?


Tekst kirjeldabki eri etappe pulmadeks valmistumisel ja siis pulmade käiku. Millised on pruudipoolsed külalised ja millised karupoolsed … lähedased. Vanusevahe kui selline (no karu on küll viieaastane täiskasvanu, erinevalt peiupoisist, kellega peategelane aitab tseremooniat läbi viia). Ja toiduküsimus (raibete asemel on karurahva poolt väga oodatud toitlusfirma kõiksugu taimsed maiustused). Ja no küsimus karuga vallatlemisest … eks see saab ka omamoodi vastuse.


Tegu siis autori ühe varasema ilmunud tekstiga ja on selline kõverpilk Ameerika väikekodanlikule elule (“kas peale advokaadiga mehkeldamist ikka sobib pruudil valget kleiti kanda?”). Eks see sellne nooruslik tekst ole, mis kaudselt puudutab ka raamatu sissejuhatuses mitmel korral rõhutatud autori enda identiteedi küsimusi - sisserändajana Ameerikas üles kasvades.



Kommentaare ei ole: