18 mai, 2023

Theodora Goss - The Wings of Meister Wilhelm (The Collected Enchantments, 2023)

 

Lugu algab kui mingi 19. sajandi lõpu Ameerika neiude seebiooper - põhjast pärit naine abiellus lõunas elava mehega ning nad saavad tütre. Eks see selline veider kooslus ole - lõunaosariiklasest isa pole just eriline härra; jänkist proia, kes tahab olla midagi enamat, ja tütar, kes pole just unistuste laps ei käitumiselt ega välimuselt.


Ühel naabrite muusikaõhtul avastab tütar, et ta tahab osata viiulit mängida nagu see Euroopast pärit esineja. See muusik jääbki sinna linna peatuma ja ta palgatakse tütrele viiuliõpetajaks. Nad suhtlevad ka muudel teemadel kui viiuli hoidmine ning pikapeale selgub, miks see muusik seal peatub - ta nimelt ehitab plaanerit (“glider”), et sellega pääseda … taevas liikuvale … ee … lendavale maale, millel elavad väga head ja targad inimesed.


Uskumatu värk, aga tüdruk hakkab teda aitama. Katse ebaõnnestub ja mees murrab kukkudes käe, kuid tahab ikkagi jätkata … aga mõne päeva pärast selgub, et kohalikud mehed on õige pahased selle juudist muusiku peale ning neiu isa kaasalöömisel otsustavad võõraga arved õiendada.


Jällegi siis algselt üsna klassikaline situatsioon kisub Gossi käes viimaks õige kiiva (ja koguni juuditeema on sees). Aga noh, eelkõige siis ikkagi emantsipatsioon. Ühelt poolt väga ameerikalik tekst, teiselt poolt läheb ikka õige fantastiliseks kätte.



Kommentaare ei ole: