23 mai, 2023

Lilli Luuk - Lõuna-Eesti kuninganna (Looming 5, 2023)

 

Pealkirja järgi võiks arvata, et oleks justkui allusioonuiga Arturo Perez-Reverte romaanile “Lõuna kuninganna” ja eks mingeid sarnasusi justkui oleks - et naine võtab üle mitte just kõige seaduslikuma äri, sellega tulles peale eraelulisi jamasid tagasi ellu.


Jutustaja räägib siis loo sellest, kuidas ta kunagine koolikaaslane Anne kutsub jutustaja oma maakodusse kuskil Kagu-Eesti piiri ääres, et tutvustada oma vanaemalt saadud pärandust. Nimelt ajas vanaema aastaid puskariäri ja vast üsna edukalt, spordikottidest on leida kupüüre rublaajast euroajani. Nüüd tuleb need uuesti käiku panna - et jätkata vanaema sammudes (seda küll ametlikult pärandkultuuri nime all).


Aga jutt on pigem sellest, kes see Anne õieti on - või kust nad mõlemad jutustajaga pärit on ja kuhu on nad nüüd jõudnud. Millisest perest Anne on ja millisesse perre ta nüüd ise “kuulub”. Rock Summer kui … teatud tipphetk. Lõige Eesti ühiskonda ääremaalase pilgu läbi.


Lugu on nii ja naa. Ühelt poolt nagu ootaks, et juhtuks mõni selge puänt, teiselt poolt on kogu tekst pingest laetud. Sest nii vähe kui olen Luuki lugenud, siis mingi painajaliku õhkkonna loomine on tal küll käpas.


Kommentaare ei ole: