08 detsember, 2012

George R.R. Martin – Vareste pidusöök (2012)

Aasta oodatuim raamat ehk “Vareste pidusöögi” esimene raamat, mis siis jätkuks “Mõõkade marule” - mõned sündmused arenevad edasi, mõndadest alles kuuldakse kaugemates nurkades; või õigemini on pohmell kuritöödest ja vägitöödest, mida eelmistes raamatutes tehti. Kas suured taplused ja intsestid on lõppenud – vaevalt. Nagu ikka, tasub uurida raamatu lõpus toodud põhjalikku tegelasgaleriid, sest järjekordselt on posu uusi tegelasi ning kogunisti kaks seni vähekajastatud suurjõudu saavad suuremat tähelepanu – raudsaarlased ja dornlased (täiesti jäävad tähelepanust välja Stannis ja, jumal tänatud, Dany), ehk üks karm põhja veri ning teine salalik ja kuum lõuna veri (aga mis täpsemalt nad teevad, saab ehk teada nende heroilisest osast selle köite teise raamatu ilmumisel, praeguses osas jääb küll veel hägune mulje).

Senistest tegijatest saab näha, mis toimub Westerose uue kuninga Tommeni ümber – kuidas Cersei püüab Tywini surma järel iga hinnaga võimu enda kätte koondada ja mida köndistatud Jaime mõtleb oma sõprushetkest Tyrioniga ja kaksikõe üleaisalöömistest, kurb värk. Vähematest tegijatest on Brienne'l retk Sansa otsimiseks, ning staatilisemalt Samwelli, Arya ja Sansa mõned peatükid. Selle raamatu aktiivseim tegelane ongi ehk Cersei (ja ka raudsaarlased), kes unistab Tywinist vägevamaks saamisest (omaette huumor on ta nõuandjate ring, kes toimuvast enamasti suuremat pilti ei oma), kõik see Tyrioni jälitamine ja Tommeni toetamine ja uue kuninganna suguvõsaga jantimine. Aga muude tegelaste tegevused on üsna rahulikud – Sansa on Pisinäpu haardes, Arya jõuab Braavosele, Samwell loksub merel ja Jaime Kuningalinnas – vaikus enne tormi ja doominokivide kukkumine?

Igatahes, sellised küsimused – mida plaanitseb Dorne'i prints? Kuidas edenevad Cersei plaanid kuninganna võrkupüüdmiseks ja Jon Snow eemaldamiseks? Kas raudsaarlased on uus torm, mis puhub Westerosi veel enam segi? Kahjuks on pea olematu infohulk Stannise ja ta preestrinna plaanide kohta (kuigi jah – üks plaan on kellegi kuningliku põletamine), või mis Müüritaguste ebalastega edasi teha. Dany võiks raamatuseeriast kaduda, aga see on kahjuks petlik ootus (ehk kuuendas raamatus?).

Kui kunagi aega, hakkaks küll otsast peale ja järjest lugema, infohulk tahab hetkel jalust lüüa. (Nojah, lugesin kokkuvõtteid, mis neljandas ja viiendas edasi saab, hirmus-hirmus.)

“Me oleme sündinud kannatama selleks, et meie kannatused meid tugevaks teeksid. “ (“Prohvet”, lk 31)

Kommentaare ei ole: