30 juuli, 2010

õigus ning tõde








Väike repliik siis viimase küsitluse kohta, kus sai hääletada Hanseni romaanisarja loetud osade kohta. Huvitav on vast see, et enamvähem vastas tulemus sellele, mida eelnevalt tagasihoidlikult arvasin. Või natuke pani imestama, et II osa võinuks ehk enim hääli saada (kas see polegi keskkoolis kohustuslik?). Oleks ehk pidanud eraldi küsima, kas on loetud kellelgi kõik 5 osa, hetkel sellele ei leiaks vastust – kui võtta aluseks vähim hääli saanud III osa, siis siit tuleks vähemalt lahutada minu klikkamine (kuna olen lugenud esimeset neljandani). Mitte et seda hääletust tuleks ülemäära tõsiselt võtta.

Et seekordne vastanute arv oli suisa rekordiline, tuleks vast tänada kaht erijuhtumit – kui keegi viitas postimehe küüditamisteemalise artikli puhul ühele väiksele estonicahetkele ja kui ekspress avaldas nimekirja 10 rõvedast raamatust, mille peale rõvedustesõbrad asusid agaralt guugeldama seda teost. Igal juhul, aitäh osalemast, oli põnev.

Ja kui kellelgi on ideid või soove küsitluse või hääletuse või polli tegemiseks, siis võiks märku anda, reaalsuse piirides võib kokkuleppele jõuda.

12 kommentaari:

Tiina ütles ...

Näe, jälle magasin maha. Ma olen kõik 5 läbi lugenud, ja suurema osa Tammsaare ülejäänud kogutud teostest kah.

kolm ütles ...

Selliseid eestlasi peaks rohkem olema. Loodetavasti Balzaci köited samuti suuremas osas läbi loetud?

Tiina ütles ...

:) Ma alustasin sellega tõemeeli. Aga kusagil viienda-kuuenda köite juures väsisin ära.
Sama juhtus Shakespeare kogutud teostega, aga seal sai jaks veel varem otsa.
Tammsaare vastu ei saanud kumbki.

Anonüümne ütles ...

Üheksakümnendate esimeses pooles, vähemalt meie koolis, oli kohustuslik lugeda läbi I ja V osa. II tõepoolest mitte.

Tiina ütles ...

Meil ka. Aga huvi oli nii suur, et pidin kõik järjest ette võtma. Mulle põhimõtteliselt ei meeldi asju pooleli jätta. Siis soovitas emakeeleõpetaja "Põrgupõhja uut vanapaganat" ka lugeda, et see on ikka tõesti super teos. Oligi. Ja nii see läks...

bret ütles ...

ohoh, selline teema, magasin muidugi maha. kokkusattumuslikult alustasin just nädal tagasi uuesti esimest osa lugema. imestan, kui hea see raamat on. et nagu ei ole meeles, et keskkoolis nii vaimustuses sest oleks olnud kui nüüd. (ehk peaks teisedki sellepääle üle lugema.)

kolm ütles ...

oleks tore, kui kirjutaksid sellest esimesest osast... ootaks heameelega.

e ütles ...

ups.. lugemisoskust on mul ikkagi vajaka, sest lugesin küsimust nii, et mitu osa on loetud ja klikkisin nr 5-le.
Tegelikult olen muidugi kõik 5 läbi lugenud. Lapsena meeldis kõige rohkem 4-s, aga "Tõde ja õigus" pole Tammsaare teostest sugugi mu lemmik. Mulle meeldisid hoopis tema jutustused. "Tõde ja õigus" tundub liiga raskepärane võrreldes tema natuke kergemeelsete jutustustega.

bret ütles ...

olen kuu aega internetist ja igasugusest meediast eemal olnud ja nüüd tagasi jõudes vaatan üllatusega, et Tammsaare on üldse kuidagi väga popiks muutunud. et mitmes blogis ja see vargamäe lavastus ja just siis, kui ma ka juhtumisi samal ajal taaslugemist alustasin.

hämming.

bret ütles ...

võtan isiklikult, ohvkoors.

kolm ütles ...

samas, Hansenit lavastatakse vist iga suvi kuskil.

bret ütles ...

tõsi. seda eriti Vargamäel (olen nüüd viimased aastad seda isiklikel põhjustel märgand).