23 november, 2012

Ben Okri – Jumalaid hämmastades (2012)

Raamat siis hämmeldunuile, kes soovivad näha elu mitmekesisemat, hingelisemat, vaimsemat poolt. Suure taga peitub väike, väikse taga suur, võit on kaotus ja kaotus on võit. Ühesõnaga, selline poeetiline värk, mis mõnel hetkel võib täpselt mõttekas paista ning teises meeleolus mingi diibi hambutu jurana. Lugu siis umbes selline, et nähtamatu mees soovib nähtavaks saada ja reisib ringi, sattudes saarele, kus ongi... nähtamatud ja elutargad olevused, kes jagavad talle paradokse ja ajutorme. Ja nii edasi. Igati ülev tekst.

“Selles paigas on sul kõigeks ainult üks võimalus. Kui sul midagi on, siis hoia seda, ole sellest teadlik, väärtusta, rikasta seda. Sest kui sa selle kord kaotad – noh, siis siin tähendab see, et sul pole seda kunagi olnudki. Sa polnud sellest teadlik. Sa ei kaitsnud seda. Sa ei andnud sellele elu. Nii et see polnudki sinu jaoks tõeline.” (lk 97)

“Saa vabaks sellest võimatust paigast, sellest karmist maast, kus kõike juhib kannatuste tarkus ning kus täiuslikkuse poole rännatakse ilma igasuguse lootuseta pärale jõuda. Leia rõõme! Ela oma elu! Tee vigu! Naudi elamise illusioone! Ära muutu nähtamatuks, ära kivistu. Ära otsi võimatuid armastusi, leia võimalikud armastused!” (lk 102)

sirp

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Küll oli igav lugemine. Nii tihedalt kaunisasju täis topitud raamat on tüütu.