23 jaanuar, 2019

Ken Liu - A Brief History of the Trans-Pacific Tunnel (The Year's Best Science Fiction & Fantasy, 2014)


Liu alternatiivajalugu sellest, kui 1929. aasta üleilmse majandussurutise vastu oleks astunud üheskoos Jaapan ja USA, rakendades töötute 8armeed … tunneli rajamiseks Shanghaist Tokyo kaudu San Franciscosse. Ehk siis Vaikse ookeani tunneli rajamine (jaapanlastel oli plaan luua midagi grandioossemat kui Panama kanal – miks mitte kahe ookeani ühendamist ületada tervet ookeani läbiva tunneliga?).

Sellise ehitusprojektiga kaasneb mitmeid nö ajaloolisi kõrvalekaldeid. Muuhulgas toimub Euroopas majandussurutise ajal pingelõdvendamine ehk 1930. aastate algul leevendatakse oluliselt Saksamaale Versaillesi rahulepingu tingimusi, mistõttu kõiksugu paremäärmuslike ärplejate esiletõus jookseb õhust tühjaks ja Teise maailmasõja laadne mõõduvõtmine jääb enamvähem ära. Küll toimub Jaapani mõjuvõimu laienemine Hiina ja Korea aladele, ning selle käigus tuleb rinda pista ka Hiina kommunistlike mässulistega. Kuid … kui majanduslik olukord paraneb ja maapiirkondadest tuleb üha vähem töökäsi tunnelit ehitama, on neid vangistatud mässajaid õige mugav kasutada tasuta tööjõuna.

Lugu on esitatud ühe Taivanilt pärit tunneliehitaja silmade, kes nüüd vanemana meenutab aastakümneid kestnud töökäiku ja ajaloolisi arenguid. Kuigi natsidega jäi maailmasõda taplemata, ei toonud see kaasa maailma paradiisi teket. Nii jaapanlased kui teised suurvõimud tegid mitmeid vägagi jõhkraid repressioone niiöelda alamate rahvaste kallal ja ka see tunnel valmis viimaks tuhandete ohvrite hinnaga.

Nagu teada, on Liu avaldanud hiljemgi alternatiivajalugu, nagu see tsepeliinide aineline tekst. Autor näitabki, et ühest suurest koledusest pääsemine ei tähenda tingimata automaatselt paremat ilmaelu, see vaid pikendas koloniaalvõimude ajajärku ja allutatud rahvaste (riiklikku) rõhumist. Igal juhul, huvitav meelisklus minevikufantaasia ainetel.

Kommentaare ei ole: