29 juuni, 2020

Maniakkide Tänav – Tähed täis surma (Tuumahiid 5, 2020)


Teksti võiks ehk liigitada militaarsugemetega teaduslikuks fantastikaks – ja kas sel on pistmist Tänavi mõne pooleli oleva tsükliga, ei oska kahjuks öelda; igal juhul paistab see olevat lugu, mis võiks tausta avada või olla millegi uue alguseks.

Lugu ongi sellest, kuidas korraldatakse kangelase põgenemine tema eluaegsest vangistusest (või noh, sunnitööst Kuu kaevanduses) – kuivõrd tegu on digitaliseeritud isiksusega, siis seetõttu võib eluaegne tähendada mida iganes (näiteks tema sunnitöö on kestnud juba tuhat aastat). Kangelase puhul on tegemist palgaarmee süüdimõistetud juhiga, kelle vabastamise oleks tellinud justkui ta endised alluvad, aga kui kangelane kohale jõuab, selgub, et ega teda niiväga ei oodatudki, kuna nüüd lasub neil kohustus tasuda põgenemise korraldamise eest.

Tekst on eelkõige sellest peadpööritavast põgenemisest, kus peategelane peab paljuski üle laipade astuma, et vabaks saada (oleks huvitav teada, kas autor on lugenud Yoon Ha Lee kurikavalat Hexarchate’i maailma ning sealset Jedao tegelaskuju). Inimkond paistab olevat transhumaanne ja erinevate tulnukarasside konfliktide vahel – konfliktid, mille põhjused on arusaamatud.

Vaat et puhas action ja maailmaehitamine, taasloetav Reaktori lehelt.



2 kommentaari:

Aqr ütles ...

Ei ole lugenud.

kolm ütles ...

Noh, kui kogumik ei satu näppu, siis postituses viide Reaktori lehele, kus lugu olemas.