16 juuni, 2020

Rein Pakk - Abielu. Inimkonna suur vandenõu (2019)


Asjalik perekonnaõpetuse õpik nii noortele kui täiskasvanutele, mis peaks üsna selgelt ja humoorikalt seletama kahe inimese lähisuhte dünaamikat. Ja selle ajaloolist ja religioosset tausta. Ja klišeesid. Ja miks on inimesi, kes abielu kui institutsiooni pärast niimoodi pöördesse lähevad. Sest nende peas kolisevad kapid.

Raamatu kõvaks lisandväärtuseks on Hmelnitskite kokku pandud illustratiivne materjal, mis pole pelgalt vaid teksti toetav jõud; eks see tekitab küsimuse, kuidas on tekst sõltuvuses pildimaterjalist või siis pildimaterjal on hiljem lisatud ning seejärel tekstiga sobitunud (noh, loogilisem ju oleks, aga kongeniaalsust on tõesti rohkelt). Eks Allan Hmelnitski kollaaže olen varemgi nautinud, nüüd siis kahe kujundaja topeltpanus.

Kuigi tagakaane reklaami järgi poleks tekst justkui sobiv alla 18-aastastele (liialt mõtlemapanev?), siis minu meelest võiks küll seda keskkooliklassides lugeda. Et noh, see esiisade (!) traditsiooniline suhtekultuur vajaks tõepoolest ajakohastamist - ja kui inimestel on vähegi ajusid, siis pole tulemuseks mingi eepiline-eetiline apokalüpsis. Aga noh, samas meie esiisade-ihalejad panevad tõesti mind mõtlema, et ehk me ei olegi tulevikku väärt.

Kommentaare ei ole: