15 november, 2021

Gu Shi - The Last Save (Sinopticon, 2021)

 

Väheke sarnane lugu Gu Shi esmatutvusega, ehk taas üks ajaga jändamine, mis lõppkokkuvõtteks ei tee inimesi just õnnelikumaks (muidugi, samas kindlasti on neid, kellele see võiks sobida). Ühesõnaga, on leiutatud tehnoloogia, millega on võimalik ajas tagasi minna ning tehtud vigu või valikuid parandada. Ehk idee poolest saad rihtida oma elujärge niikaua kuni see tundub olevat õigel rajal. 


Probleem on muidugi selles, et sa ei tee sellist kalibreerimist üksinda, mistõttu sotsiaalsed ja perekondlikud suhted on õige katkendlikud - näiteks ega iga vanem ei viitsi oma võsukesi üles kasvatada, talle endale on parem mingist varasemast punktist uuesti alustada.


Loo peategelane on abielumees, kes püüab heastada üht järjekordset ebaõnnestunud poeskäiku selle kordamisega, kuid koju naastes ta avastab, et naine on lahkunud. Mitte lihtsalt minevikku, vaid tõeliselt lahkunud - naine on nimelt nende hulgast, kes ei kasuta seda ajaparandamistehnoloogiat. Mees on … pettunud ja peab nüüd oma valikuid (mille tegemist ta kardab ja vihkab) uuesti hindama.


Selline melanhoolne hoiatuslugu, mis pole just kõvaulme - kõige selle kõrval jääb vähe arusaamatuks, kuidas on üldse ühiskond võimeline töötama, kui sul on võimalik oma nõme töö maha jätta ja uuesti alustada jne. Või noh, ei saanud ka aru, kuidas välditi paralleelmaailmade tekkimist. Aga jah, peamine on pigem see inimeseks olemise küsimus.


Kommentaare ei ole: