08 november, 2021

Tarvi Kaasiku - Taevane põrgu (2020)

 

Tagakaane reklaami järgi on siin raamatus rohkem elutarkusi kui mõnes kiloses romaanis. Tõepoolest, selle jutu sõnumi või kandva kujundi peale võib jääda mõneks ajaks mõtlema. Sest noh, mida siis õieti loetud sai.


Talumajapidamine tähistab ilutulestikuga aastavahetust, millest tekkinud kisa-kära põhjustab nii kodu- kui metsaloomadel tugevat stressi. Seetõttu hukkub koguni noor kutsikas, kes põgeneb selle eest metsa, kus satub hundilõugade vahele (kes niisamuti endast väljas). Järgmisel hommikul kogunevad kodu- ja metsaelajad, et arutada inimeste käitumise üle - miks nad nii loomade kui lindudega käituvad igatemoodi inetult. Koosolekul jagatud kogemused ja järeldused vapustavad nii mõndagi looma ja lindu. Aga siis saabub purjus taluperemees kirvega …


Nagu näha, siis jutu sõnum võiks olla mitmeti mõistetav. Mingil moel oleks justkui variant raamatust “Charlotte koob võrku”, eks küsida võiks sedagi, kas tegu noortele või täiskasvanutele mõeldud kirjandusega, sest noh, “Loomade farmi” siit just ei arene nende elajate dramaatiliste vestluste põhjalt.


Kommentaare ei ole: