13 aprill, 2022

Giti Chandra - The Goddess Project (New Horizons, 2021)

 

Kui hiljuti siit antoloogiast loetud jutud on pigem traditsiooniline 20. sajandi ulme laadis tekstid, siis see lugu mõjub hoopis kaasaegsemalt. Juttu on sotsiaalsest ebavõrdsusest, või noh, õigemini küll naistevastasest vägivallast nüüdisaja ühiskonnas Ühes kohas see nagu on dateeritud 2028. aastaga ja tõepoolest, mitmed siin kasutusel olevad tehnilised lahendused on praegugi veel “ulme” valdkonnast.


Niisiis, India linnatänavatel on nö jumalannad, kes päästavad tänavavägivalla või koduse väärkohtlemise alla sattunuid naisi meeste käest. Ja vahendid selleks on õige sirgjoonelised, on koguni juhtumeid, kus hukatakse väärkohtlejad. Selle võitluse eesotsas on kolm nö jumalannat, kes tegelikult on inimvälimusega androidid vms (peale Jonathan Strahani koostatud antoloogia “Made to Order” lugemist on mul küll parajalt segane, et mis on robot või tehisintellektiga eluvorm vms.


Nii terava teemapüstituse puhul (ka usuradikaalid saavad märgitud) tuleb muidugi mainida, et autor on välismaal töötav õpetlane; ehk kodumaal ei saa tõepoolest niivõrd julgelt kirjutada. Eks see jumalannade teema ole pärit hinduistlikust mütoloogiast, sellevõrra jääb siinne tähendusvarjund vähe hämaraks. Ja need väärkoheldud naiste “taastamised”, mis see veel õieti on?


Kommentaare ei ole: