15 aprill, 2022

Karen A. Simonjan - Ainult kolm pääsevad Maale (1973)

 

Sümpaatsed kõduulme lühilood armeenia autorilt, polnud aimugi, et selline õbluke kogumik on kunagi ilmunud. Tekstid on küll eelkõige nooremale lugejale, aga samas on ka igati sobivad täiskasvanutele.


Tekstid võiks jagada enamvähem pooleks - esimeses pooles maailmaruumi vallutamine ja üksildus, teises pooles õige asimovlik robotite temaatika. Teisest poolest on minu jaoks vast parim lugu “Aga Ruben ei teadnud …”, mis esialgse roosamannaliku Kuu-vaimustuse asemel osutub … noh, enamvähem tänapäeva tehisintellekti laadi tekstiks. Igati osav mängimine lugeja ootustega.


Kui järele mõelda, siis peale esimese kahe kosmoseromantika teksti (kolmas esimese poole lugu “Aas” annab küll vähe kibeda varjundi põlvkonnalaevade teemale) on ülejäänud neli teksti pigem korralikud keskmised. Eks võib mõelda, kes võinuks olla autori eeskujud, kuid eks venekeelseski ulmes oli enne 1967. aastat (mil oli ilmunud viis teksti siinsest valikust) nii mõndagi eripärast ilmunud.


Ja eks nooruslikkust ole Jaan Tammsaare illustratsioonides, mis on abstraktsemalt teostatud kui hilisem hulga tuntum illustratsiooniloome.



Kommentaare ei ole: