07 aprill, 2022

Premendra Mitra - Why the War Ended (New Horizons, 2021)

 

Selline vähe kõduulme laadis alternatiivajalugu sellest, miks II maailmasõda korraga lõppes ja miks asus inimkond koostööle ühise ohu vastu.


Nimelt juhtus nii, et marslased otsustasid inimkonnast vabaneda, et Maa oma käsutusse saada, selleks saabusid 1922. aastal Maale nö biorelvaga konteinerid, millest hakkasid vohama inimestele ohtlik võõrtaimeliik - hingad sellega saastunud õhku ning sured peagi. Juhuslikult avastab sellise agressiooni 1937. aastal Uus-Guinea uurimata maa-alale hädamaandumise teinud naislendur, kel viimaks 1940. aastal õnnestub saata sõnum II maailmasõjas osalevale Austraalia sõjalaevale.


Aga jah, nagu teadlased avastavad, on taim levinud juba mitmel mandril.


Omamoodi huvitav vaatenurk II maailmasõja algaastatele, kus näiteks Nõukogude Liidust pole vist sõnagi (muidugi, miks pidanuks tollaseid lugejaid huvitama MRP vms). Eks see tekst meenutab vähe John Wyndhami romaane “Trifiidide päev” ja “Kraken ärkab”, ainult et lahendatud skemaatilise lühiloona. Eks keeruline on kommenteerida marslasi ja sealseid taimi, aga samas see ongi traditsiooniline lähenemine. 


Mitra on ka selle poolest huvitav, et siinses kogumikust peaks ta olema ainus autor, kel eesti keeles koguni raamat ilmunud (“Robinson Crusoe oli tüdruk”; siin on nimeks märgitud küll Premendro Mitro).


Kommentaare ei ole: