22 september, 2022

Timons Esaias - Go. Now. Fix. (The Year's Best Science Fiction 2, 2021)

 

Futuristlik põnevuslugu ühest padjast, mis päästab hirmsat õnnetust kogenud kosmoselaeva. Ainult et … PandaPillow pole miski tehnikaime selle aja kontekstis, pigem relikt (laadis telefoniautomaat, kus sai kaardiga kõne valida).


Ühesõnaga, keegi ostis selle, kasutas lennu ajal mõnda aega padjana ja viskas siis prügikasti - kuniks siis õnnetusse sattunud lennukis kukkus see  prügikastist välja ja hoolimata üha tühjenevast akust, hakkas tegema seda, milleks ta oli programmeeritud: aitama.  Aga et ostja oli ta enda nimele registreerimata jätnud, oli PandaPillow tööpõld ootamatult lai - terve lennukitäis inimesi (no need, kes peale õnnetust kuidagi ikka elus püsisid) ja neid teenindama mõeldud tehnoloogia, mis millegipärast polnud hakanud funktsioneerima. Asja teeb keerulisemaks see, et kogu tipptehnoloogia oli nö levist väljas, ühendus välismaailmaga oli vaid PandaPillow otseliin oma klienditeenindusega - kus küll puudus igasugune tugi niisuguse relikti eest hoolitsemiseks. Selline pudelikael inspireerib ka laevatehnoloogiat padjakest elus hoidma. Ja PandaPillow on sunnitud veel kangelastegusid tegema …


Et siis omamoodi ood kõbidele, seda küll tehnoloogia võtmes. Katastroofipõnevik lihtsa kangelasega. Kui esmatutvus selle autori loomega oli õige … huvitav, siis ka see tekst on tegelikult päris hea.



Kommentaare ei ole: