26 september, 2022

Charles de Lint - Romano Drom (Dreams Underfoot, 2003)

 

Väike sissevaade mustlasmaigulisse mütoloogiasse, mis vähemalt minu jaoks on tõesti tundmatu mentaliteet; ja eks de Lint kasutab selle tutvustamiseks ka vastavat tegelast - osaliselt mustlasverega punkarist neidu, kel pole selle internatsionaalse pärimusega miskit pistmist olnud.


Neiu kuuleb pimedal tänaval hädasolija oiet ja läheb vaatama … ning avastab ahvilaadse olendi (pigem ikka orangutan kui eelmise loo lumeinimene), kes räägib inimkeelt ja on ilmselt eluohtlikus seisukorras. Et suremist vältida, organiseerib neiu sellele olendile küüdi kohaliku loomaaia meditsiiniosakonda. Peale seda … keerab punkari elu kohe palju segasemaks, sest see humanoid on temasse edasi kandnud (või avanud?) võtmed hoopis uude maailma, kus tuleb koheselt rinda pista üldsegi mitte heasoovlike … olenditega. Aga kui sul on ikka süda õiges kohas, siis …


Peale kahte eelmist võrdlemisi kergekaalulist teksti hoopis keerulisema taustaga lugu - iseasi, kui palju selles on autoripoolset autentsevõitu tõlgendust. Aga noh, igal juhul mitmekesisem mängumaa.



Kommentaare ei ole: