15 september, 2022

Kage Baker - Leaving His Cares Behind Him (Year's Best Fantasy 5, 2005)

 

Hea meelelahutuslik lugu tühikargajast pojast, kes viimases rahahädas tuleb tagasi koju kaukaid täitma. Ainult et koduks on kuskil tühermaal asuv kindlus, mida valdab deemonist isa ja pühakust ema - tavainimesed seda kanti külastada ei julge, kartes, et kõiksugu koledad elukad neid röövivad või ka tapavad (muidugi, täiesti reaalne kartus).


Igal juhul, koduses kindluses taas vanematega kohtudes saab selgeks, et vanemad pole sellise tühikargaja energia raiskamisega mitte sugugi rahul. Et järeltulija kodunt põgenemist ennetada, teevad nad talle ülesandeks ehitada järeltulija järglastele mänguväljak - et need ei kasvaks vaid lossiseinte taga. Järeltulija ja tema järeltulijad … pole just soojades suhetes; sest noh, emade juurest on nad ära võetud, isa samahästi kui pole, ning vaid vanavanemad ja kasvatajad hoolivad neist. Järeltulijal on nüüd vaja ajusid raputada, et võimalikult lihtsalt ja kiirelt sellest tüütust ülesandest vabaneda …


Lugu kuulub Bakeri “The Anvil of the World Universe” sarja , mis selle teksti põhjal võiks päris tore meelelahutus olla - kui sama peategelane peaks seal seiklema (paistab, et käepärastest antoloogiatest võiks olla veel kaks lühiteksti samast sarjast). Peategelane iseenesest pole just karakteriloome silmapaistvamaid näiteid, aga selline lõbus kelm on ikka hea vaheldus kaasaegsele ulmekirjandusele. Või nii.



Kommentaare ei ole: